НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

МАЛАТА РОМКА СИТЕ ЈА ОТПИШАЛЕ, А ИМА ПОГОЛЕМ IQ ОД АЈНШТАЈН!

Никол Бар има само 13 години и живее како чергар. Малата Ромка патувала од едно до друго место и едвај одела во школо. Многумина би ја отпишале да не бил еден судбоносен ден. Се` се случило случајно во школото Есекс во Велика Британија, каде девојчето делувало незаинтересирано за сите работи …

Повеќе »

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија промовира механизам за брзо, ефикасно и финансиски поисплатливо вонсудско решавање на работните спорови

Конфедерацијата на слободни синдикати на Македонија – КСС, денес во х. Холидеј Ин-Скопје, пред своето бројно членство организираше настан на кој промовираше механизам за мирно решавање на работните спорови, по мирен, вонсудски пат, со помош на помирувaч, односно арбитер. На настанот се информираше дека со воспоставениот механизам за успешно надминување …

Повеќе »

Јапонци измислија фолија која работи како клима уред без да троши струја

Не само што ладењето со клима уреди е скапо туку ја зголемува емисијата на стакленички гасови како јаглерод диоксидот. Научниците Ронгуи Јанг и Џиаобо Јин од Универзитетот Колорадо во Булдер имаат алтернатива за ова. Тие измислија фолија која може да ги разладува зградите без да се користат хемикалии и без …

Повеќе »

Бугарите, грците, словенците и турците ја избраа Русија за воен сојузник

Граѓаните на четири земји-членки на НАТО би претпочитале воен сојуз со Русија ако нивната земја биде нападната од некого, велат резултатите од глобалната анкета спроведена од страна на социолозите на WIN/Gallup International. Премиер на Црна Гора:Одиме во НАТО за борба против 300-годишниот пријател Столтенберг: НАТО се залага за потребата од …

Повеќе »

Електромобил кој нема потреба од полнење

На Женевскиот автосалон Швајцарците го покажаа својот нов развој – четиримоторен електромобил Quant 48VOLT. Моторите му се електрични, но не им треба традиционално полнење. Концептот е патентиран од НАСА во 1976 година. Целта на пронајдокот била да се дојде до огромен извор на енергија и да се чува на едно …

Повеќе »

Најдобрите студентски градови во светот

Британската компанија QS Quacquarelli Symonds ја претстави редовната годишна листа на најдобрите студентски градови во светот за 2017 година. Од 2004-та година компанијата ги рангира најдобрите универзитети, а од 2012 година – и најдобрите студентски градови. Експертите анализирале 125 града, а проценката е врз основа на шест критериуми, меѓу кои …

Повеќе »

Најиновативните компании во светот

Canon повторно е јапонската компанија со најмногу патенти во САД. Според рангирањето на IFI CLAIMS Patent Services, јапонската компанија е и топ 3 меѓу глобалните лидери во иновациите во 2016 година. IFI CLAIMS® Patent Services секоја година ги објавува компаниите со најголем број регистрирани патенти. 2016 година е рекордна за …

Повеќе »

Солвео повторно се здружува со студентите, овој пат за ултимативниот бизнис предизвик 

Уште од самиот почеток целта на Солвео беше да се утврди концептот на домашен пазар (proof of concept) и доколку има позитивни резултати да се шири на нови пазари. Како и за многу други компании процесот на ширење се покажа како голем предизвик за Солвео.  Како дел од стратегијата за …

Повеќе »

Решение за македонските проблеми: Пластичните патишта се иднината

Научниците го замислија патот кон позелена иднина. Тие дизајнираа блокови од пластика од кои треба да се изградат пластични патишта во иднина. Кога се дизајнираат патишта кои би требало да издржат стотици или дури илјадници возила дневно, структурниот интегритет е главната причина за загриженост. Ова е амбициозен проект и може …

Повеќе »