НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Иднината е во електромобилноста

Електромобилите (електричните автомобили) сè повеќе „владеат“ со патиштата во светот. Овие електрични автомобили, кои се движат со помош на еден или повеќе електрични мотори, користат струја (електрична енергија) складирана во батерии или во други уреди за складирање. Не знаеме дали се сеќавате дека електричните автомобили беа многу популарни кон крајот …

Повеќе »

Одржана свечената академија на унијата на ЗМСТАСВ

Во текот на минатата недела, традиционално, се одржа свечената академија по повод 12ти мај – денот на медицинската сестра. Започнувајќи од 5ти мај па се до 12ти мај секоја година сестрите ширум светот го прославуваат овој период славејќи ги имињата на Флоренс Најтингејл, Мајка Тереза… славејќи ја хуманоста. Унијата на …

Повеќе »

Студентите на ФИНКИ работеа на „Serverless Computing on Azure“ со Мајкрософт Македонија

Мотивацијата на студентите е секогаш приоритет за Мајкрософт во Македонија. Иновативноста и развојот на технолошките способности на младите се придобивка од постојаните работилници и обуки кои се организираат во државата. Годинава, како и изминатата, се надградува соработката помеѓу партнерите ФИНКИ, ФИНКИ Tech Клубот и Мајкрософт Македонија во делот на едукацијата. …

Повеќе »

Компанија од Македонија селектирана меѓу 30-те најиновативни технолошки компании во Југоисточна Европа

Македонската компанијата Elevate Global која работи на проекти поврзани со вештачка интелигенција и машинско учење, е селектирана помеѓу 30-те најиновативни технолошки компании од Југоисточна Европа кои ќе бидат презенирани на South East Europe Tech Tour 2019 на 28 & 29 Мај во Букурешт и Софија. Овие 30 компании беа избрани …

Повеќе »

Национален натпревар на ученички компании – можност за поттикнување на претприемничко општество со кадар кој ќе може да одговори на барањата на пазарот

Министерот за економија, Крешник Бектеши, министерот за образование и наука, Арбер Адеми, директорот на Канцеларијата за општ развој на УСАИД во Република Северна Македонија, Едвард Гонзалез, директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, извршниот директор на Џуниор Ачивмент Македонија, Љупка Панчевска ги поздравија и упатија честитки до …

Повеќе »

Стипендии за македонските студенти за постдипломски студии во Грција од ОКТА и Хеленик Петролеум 

Македонските студенти имаат можност да добијат целосни стипендии од ОКТА и од Групацијата Хеленик Петролеум за постдипломски студии во Грција. Стипендијата, покрај  школарината на факултетите, ги покрива и животните трошоци на студентите во Грција, во висина од 1.000 евра месечно. Конкурсот за добивање стипендии, којшто е веќе отворен за аплицирање …

Повеќе »

ЕВН ОТВОРИ ТРЕНИНГ ЦЕНТАР ЗА ВРАБОТЕНИ ВО МАКЕДОНСКИ БРОД

Македонски Брод,09.05.2019: По повод Светскиот ден за безбедност и здравје при работа, ЕВН официјално го отвори целосно реновираниот тренинг центар за вработени во Македонски брод. Во тренинг центарот, над 1.000 вработени од целата држава, користејќи ги новите едукативни содржини ќе можат да стекнат практични вештини и знаења во областа на …

Повеќе »

Хуманитарен базар во училиштето „Нова” за помош на Дневниот центар за деца на улица

Традиционалниот хуманитарен базар на училиштето „Нова” во Скопје ќе се одржи во 11 часот во сабота (11 мај) во кампусот на оваа образовна институција, а дел од парите собрани на настанот ќе бидат наменети за Дневниот центар за деца на улица – Шуто Оризари. Традиционална храна од различни држави, книги, ракотворби …

Повеќе »

Според Шангајската листа најдобар Универзитет во Северна Македонија во областа на наставата и учењето е Меѓународниот Балкански Универзитет

Создавање на висококвалитетен кадар којшто е веднаш конкурентен на пазарот на трудот, воспоставено партнерство со бизнис секторот, околу 150 договори за соработка, со можност за стажирање и работа на студентите се само дел од придобивките од студирањето на Меѓународниот Балкански Универзитет (МБУ). Универзитетот којшто според Шангајската листа е најдобар во …

Повеќе »