НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Оддржана презентација на резултатите од проектот-Транспарентни, отчетни општини со интегритет, основа за оддржлив развој

Во општина Крива Паланка, денес се оддржа презентација на првичните резултатите од проектот ,,Транспарентни, отчетни општини со интегритет, основа за оддржлив развој’’, чии активности поконкретно се однесуваат на  резултети од анализата за транспарентност на јавните набавки на општините од СИПР. Имплементатор на овој проект е Граѓански центар за оддржлив развој …

Повеќе »

„Солар Македонија“ одржа обука за димензионирање, монтажа и сервис на сончеви системи

Вчера, 21 декември, Здружението за сончева енергија „Солар Македонија“ свечено ги додели сертификатите за кандидатите кои успешно ја поминаа обуката за соларни системи. Кандидатите поминаа обука составена од два теоретски дела за фотоволтаични и термални системи и проследени со практична употреба..Преку овие обуки, организирани со поддршка од Проектот на УСАИД …

Повеќе »

Универзитетот „Мајка Тереза“ – Скопје додели благодарници на соработниците за нивната поддршка на универзитетот

„Со нашата работа ние сме на раскрсницата на историјата и не смееме да дозволиме да се најдеме како лутаме во погрешна насока“, Азис Положани, ректор на Универзитет „Мајка Тереза“ – Скопје Ректорот, на Универзитет „Мајка Тереза“ во Скопје, д-р Азис Положани, денес, на посебна манифестација, додели благодарници на Општина Чаир …

Повеќе »

Што бараат миленијалците во еден автомобил?

Генерациите родени помеѓу раните 80-ти и средината на 90-тите имаа навика да им се јавуваат на своите пријатели преку нивниот домашен телефон, но сега тие ги користат последните генерации на мобилни телефони. Овие генерации започна да слушаат музика на касетофони, но моментално ги имаат сите омилени песни поставени на „Cloud“. …

Повеќе »

Министерот за култура се сретна со студенти од Интернационалниот Балкански универзитет

Министерот за култура Асаф Адеми вчера во просториите на Министерството за култура оствари кратка средба со професорот Бејтула Демири од Интернационалниот Балкански универзитет. На средбата, на која беа присутни и студенти од овој Универзитет, министерот Адеми ја претстави работата и активностите на Министерството за култура. Оваа средба на студентите од …

Повеќе »

И Google ќе си направи нов кампус за 1 милијарда долари

Google објави дека ќе инвестира над 1 милијарда долари во создавањето на нов кампус во Њујорк, пишува Reuters. Така, компанијата ќе го проширува своето присуство во т.н. “”Технолошки коридор” на градот долж реката Хадсон. Новиот кампус, чија површина ќе биде околу 160 илјади квадратни метри, Ќе биде главната централа на …

Повеќе »

Вечерва отворање на изложбата од ликовната колонија „Вевчански видувања 2018″ во НЛБ Галерија

Во организација на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански Видувања, како и на Компанијата „ВИА”, вечерва (17 декември, понеделник), во 19 часот, во НЛБ Галерија во Скопје, свечено ќе биде отворена изложбата на уметнички дела на Меѓународна ликовна колонија „Вевчански видувања” 2018. „Мозаик од бои” е темата која што произлезе од колонијата …

Повеќе »

Државата ќе поддржува брзорастечки иновативни бизниси

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски како дел од Саемот за кариера, денеска пред младите во Битола ја презентираа новата мерка од Оперативниот план за вработување, која се однесува на брзорастечките иновативни бизниси. Предвидено е оваа нова мерка да се вклучи …

Повеќе »

Министерот Асаф Адеми на конференцијата на ЗЕЛС – „Децентрализација: Патот што претстои“ 

„Децентрализација: Патот што претстои“ е насловот на националната конференција што се одржа денеска во хотелот „Александар Палас“ во организација на ЗЕЛС, а со поддршка од Мисијата на ОБСЕ во нашата земја. На конференцијата, во присуство на членовите на претседателството на ЗЕЛС, министри во Владата на Република Македонија и други гости, …

Повеќе »