НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Неопходни се промени во Балканските образовни системи – еден од заклучоците од дебатата за дигитални вештини на Дигиталниот Самит

Минатата недела се одржа дводневниот Дигитален Самит на Западен Балкан на кој беа покренати многу дискусии, теми и значајни прашања. На панел дискусијата за дигитални вештини, како една од главните теми кои се обработуваа на Самитот, беа дискутирани повеќе теми поврзани со дигиталните вештини, дигиталната писменост и дигиталната трансформација. Учествуваа …

Повеќе »

Патуваа со 42 години стара Лада: Еве каде се успеаа да стигнат

Авантуристите Филип Вогел и Петар Јавурек од населбата Честице во Краловеградецкиот крај на Чешка во четвртокот му го подарија на музејот на фабриката „Автоваз“ во Толјати својот автомобил ВАЗ-2101 (познат во Русија под прекарот „копејка“) произведен 1975 година. Претходно двајцата момци во оваа стара кола беа на пат околу светот, …

Повеќе »

Започнува полагањето на лекторскиот испит по македонски јазик, пријавување од 1 до 10 мај

Советот за македонски јазик и Министерството за култура на Република Македонија ја известуваат јавноста дека сите заинтересирани за полагање на испитот за добивање лекторска лиценца по македонски јазик ќе може да се пријават за полагање на испитот од 1 до 10 мај 2018 година… Барањето за полагање на испитот за …

Повеќе »

УТМС КООРГАНИЗАТОР И ДОМАЌИН НА „ОБРАЗОВНО РАНДЕВУ 2018”

На 20-ти и 21-ви Април 2018 година на Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје се одржа манифестацијата „Образовното рандеву 2018”, проект на Младинската Асоцијација на Средни Стручни Училишта во Македонија-МАССУМ. Универзитетот за туризам и менаџмент во Скопје беше коорганизатор и домаќин на „Образовното рандеву 2018”. Како високо-образовна институција, Универзитетот …

Повеќе »

Николовски: Активно работиме на воспоставување на земјоделски иновативни системи и унапредување на технологиите во земјоделството.

Воведувањето на новите технологии во земјоделството е приоритет на секоја држава која што цели кон создавање на едно модерно, развиено и конкурентно земјоделско производство, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на денешната меѓународна конференција „Заедно за силно дигитално земјоделство“, што се одржува во Софија, Република Бугарија. Конференцијата …

Повеќе »

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО УНИВЕРЗИТЕТОТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП И ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРЕД СТУДЕНТИТЕ

На 19 април 2018 година директорот на Царинската управа, г-дин Ѓоко Танасоски одржа предавање пред студентите на економскиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ –  Штип и ги запозна со надлежностите на Царинската управа. Директорот во своето излагање пред студентите презентираше различни теми од царинското работење, како што се улогите и …

Повеќе »

Важноста од интеграцијата беше централна тема на земјите од Западен Балкан во единствениот дигитален пазар на Европската Унија

Во рамки на агендата на првиот ден на „Дигиталниот самит за Западен Балкан“ беше организиран работен ручек на кој присуствуваа Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, Претседавачот на Министерскиот Совет на Босна и Херцеговина Денис Звиздиќ, премиерот на Република Косово Рамуш Харадинај, Заменик претседателката во Владата на Република …

Повеќе »

После четири години, деновиве започнува постапката за надградба на радарскиот систем  во Ѓуриште  

После четири години деновиве започнува постапката за поправка и надградба на радарскиот систем во Ѓуриште, најави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски на денешната работна средба со директорот на Управата за хидрометеоролошки работи, Ивица Тодоровски. Функционирањето на овој радарски систем е од исклучително значење за детектирање и следење …

Повеќе »

Премиерот Заев на отворањето на ЕКСПО на “Дигиталниот Самит на Западен Балкан”

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, во придружба на своите гости кои денеска учествуваа во свечената церемионија на отворањето на „Дигиталниот Самит на Западен Балкан“, Претседавачот на Министерскиот Совет на Босна и Херцеговина Денис Звиздиќ, премиерот на Косово Рамуш Харадинај, Заменик претседателката во Владата на Република Албанија Сенида …

Повеќе »