НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

34 Основни и средни училишта наградени на „Предизвик за млади истражувачи 2″ на ФИТР

Триесет и четири проекти на основни и средни училишта се наградени на „Предизвик за млади истражувачи 2″ на Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството за образование и наука. На финалниот настан кој вчера се оддржа во градскиот парк во Скопје директорот на ФИТР, Јован Деспотовски порача: …

Повеќе »

Општина Центар ги избра трите најдобри проектни решенија за трансформација на улицата „Мирослв Крлежа“

Општина Центар ги избра трите најдобри проектни решенија за трансформација на улицата „Мирослв Крлежа“ (поранешна„ Ѓуро Ѓаковиќ“). Проектните решенија се дело на студентите од деветтиот семестар (2018/2019) на Архитектонскиот факултет, кои под менторство на педагошкиот тим и стручните соработници во состав: Проф. Михајло Зиноски, Игор Котларевски, Мр. Кире Секулоски и …

Повеќе »

Димова: Европската младинска картичка е бесплатна, а може да ја добие секој млад човек во државата

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски и директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова, учествуваше на промоцијата на „Европската младинска картичка“. На промоцијата, на којашто присуствуваа студенти, средношколци и претставници на …

Повеќе »

Македонска берза и официјално ја претстави crowdfunding платформата Funderbeam – нов модел за финансирање на македонските компании во рана фаза на развој

Во среда, на 5ти јуни со почеток во 15:00 часот во Public room, Македонската берза и официјално ја претстави crowdfunding платформата Funderbeam пред сите заинтересирани за овој вид на шеми за колективно финансирање.   Имајќи ја предвид воспоставената соработка помеѓу Funderbeam SEE и Maкедонска берза оваа глобална и иновативна crowdfunding платформа …

Повеќе »

Етнички права без сепаратизам – Прва научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН)

Вчера, 6 јуни 2019 година, во Скопје, Универзитет Американ Колеџ Скопје беше домаќин на Првата научна средба на Европската мрежа за нетериторијална автономија (ЕНТАН), на која учествуваа 50 научници и истражувачи од 27 европски земји. Оваа работна средба е дел од активностите во рамките на проектот за нетериторијална автономија, кој …

Повеќе »

Вонреден инспекциски надзор: Дали и како станал професор најскандалозниот министер за култура?!

Во врска со изнесените наводи за нерегуларности во постапките за избор во наставно-научни звања на посочените лица (актуелни функционери), членови на Владата на Република Северна Македонија утврдени од страна на Државниот просветен инспектор Ѓорѓи Илиевски на Универзитетот во Тетово од државниот просветен инспекторат известуваат: „Наводите за нерегуларностите изнесени од страна …

Повеќе »

Кои се главните придобивки од новиот Закон за практиканство?

Новиот Закон за практиканство кој е официјално е стапен на сила ќе овозможи ангажирање на практиканти надвор од образовниот процес. Со тоа кандидатите ќе може да се стекнат со нови конкретни вештини, квалификации и знаења во процесот на градење на кариера. Компаниите од приватниот сектор, пак ќе добијат можност да …

Повеќе »

Ја губат трката за 5G: И Нокиа го надминува ослабнатиот бренд Huawei

Европската Nokia успева да ја добие предноста како последица од проблемите на Huawei по воведувањето на санкциите во САД. И компанијата добива подобри позиции во трката за воведување на новата генерација на 5G мрежи. Финскиот производител на телекомуникации објави дека успеале да потпишат 42 договори со клиенти ширум светот, објави …

Повеќе »

Елези на годишниот состанок на Управниот одбор во ЦЕФ

“Одржливите финансии играат важна улога за подобрување на економската ефикасност, просперитет и конкурентноста на една земја. Координацијата помеѓу Народната банка и Министерството за финансии е клучна за одржување на макроекономската и финансиската стабилност, што е предуслов за инклузивен и одржлив раст. Ова го истакна заменик министерот за финансии, Ширет Елези, …

Повеќе »