НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Шокантна технологија за целосно следење на вашиот живот онлаин

Сметате дека животот не може да се проследи онлајн? Размислете повторно! Специјалистот за безбедност Raytheon создава комплекс од алгоритми кои ги собираат вашите слики, ги следат EXIF податоците и ги анализираат посетите во Foursquare, а со тоа се следат речиси сите информации што ги објавувате на интернет.

Повеќе »

Apple конечно го изгуби брендот iPhone во Бразил

Apple го изгуби правото да го користи брендот iPhone во Бразил, пишуваат од BBC. Регулаторното тело во земјата конечно добил пресуда за правото на користење на IGB Electronics SA и го отфрли барањето на американскиот производител. Бразилскиот Институт за интелектуална сопственост објасни пред BBC дека неговата одлука се однесува само …

Повеќе »

Рекламирањето во видео платформата Youtube покажала просечно по 20 видео реклами на гледач

Минатата година бројот на видеата со рекламирање се зголемил за 9%, достигнувајќи 23%, покажуваат податоците на comScore. Според истражувањето Американците поминале 4.1 милијарди минути во гледање на видео реклами. Во декември 2012 видеорекламната содржина достигнала до 53% од населението на САД.

Повеќе »

Facebook влегува во бизнисот со продажба на билети

Социјалната мрежа Facebook go создаде копчето “Buy Tickets”. Facebook тестираше нова опција која овозможува полесно купување на билети. Новото копче е индикатор дека Facebook имаат поголеми амбиции да влезат во бизнисот со продажба на билети.

Повеќе »

SpeakIt! Google Chrome додаток создаден од Mакедонец!

SpeakIt! Претставува додаток за веб пребарувачот Google Chrome создаден од македонецот Трајче Петров – freelance Web Developer / Programmer од Кавадарци. SpeakIt додатокот за Google Chrome го конветира текстот на една статија во говор така да нема потреба да истата да ја читате. Апликацијата го чита селектираниот текст користејќи ја …

Повеќе »

Европа го натера Facebook да ја избрише базата со податоци за откривање на лицето

Ирската комисија за заштита на личните податоци и одделението за заштита на личните податоци во Хамбург го натераа Facebook да го укине програмскиот код кој автоматски ги препознава лицата на корисниците и ги забележува во вчитаните слики. Покрај тоа, социјалната мрежа мораше да ја избрише и својата база на податоци …

Повеќе »

Шеф во Google продава над 3 милиони од своите акции

Извршниот претседател на најпопуларниот пребарувач во светот – Google го усвои планот за продажба на околу 3.2 милиони акции. Вкупната цена од планираните продажби на акции е околу 2.5 милијарди долари – средства кои ќе се користат за диверзификација на личните средства на Шмит, соопшти Bloomebrg. Со седиште во Калифорнија …

Повеќе »

Акциите на LinkedIn пораснаа за 10%, остварен приход од 304 милиони долари во Q4

LinkedIn повторно потврди дека е омилена социјална мрежа на Wall Street. Компанијата оствари приходи од 304 милиони долари во последниот квартал на 2012, што преставува раст од дури 81% во однос на истиот период претходната година. Најголемиот дел од приходите доаѓаат од зголемената продажба на услугата “talent solutions products for …

Повеќе »

Топ 10 најголеми сајтови во светот

Се чини дека Google не е најголемиот сајт во светот по бројот на уникатни посетители. Изненадувачки, страницата со пребарувач, која многумина од нас ја поставиле да им се отвора е на второ место. Еве ја официјалната листа:

Повеќе »