НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Учениците од Аеродром се закитија со награди и заслужено заминаа на летен распуст

Голем број ученици од основните училишта од Општина Аеродром на крајот на учебната година освоија награди од областа на математиката и заслужено замина на летен распуст. На 44-от државен натпревар по математика за учениците од основното образование што се одржа во Скопје учествуваа 232 ученици од целата држава, а аеродромските …

Повеќе »

Инвестирај во своето знаење – студентски бенефити од Халкбанк за студирање во МБУ

Со најдобра програма за настава и учење во државата, според Шангајската листа, со иновативни методи на предавање, целосно на англиски јазик и со реномирани експерти во своите области како професори, Меѓународниот Балкански универзитет создава висококвалификуван кадар кој е конкурентен на меѓународните пазари на трудот. Покрај високата верификација на квалитетот на …

Повеќе »

Шпанско училиште ги учи момчињата на домаќинска работа

Пеглањето, шиењето и готвењето би требало да се елементарни познавања за секој, но вистината е дека многу деца, особено момчињата, така и не ги учат дома. Сеуште многу мажи се потпираат на жените околу нив за да им готват или да им ги крпат алиштата. Едно училиште, меѓутоа, не е …

Повеќе »

Фокус групи за развој на стратешката програма – „Фонд за млади умови” на ФИТР

Во организација на Фонд за иновации и технолошки развој, на 8 и 9 јули во „Јавна соба” во Скопје, ученици, родители, наставници и професори, како и претставници на државни институции и независни експерти во четири фокус-групи ќе дискутираат за изработка на национална програма за талентирани и надарени деца. Ова е …

Повеќе »

Потпишан меморандум на соработка помеѓу ЛУ Градски музеј од Крива Паланка и Дом на култура од Витина

Денес во просториите на ЛУ Градски музеј во Крива Паланка беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Домот за култура од општина Витина и ЛУ Градски музеј во Крива Паланка. Потпишувањето на Меморандумот за соработка е фаза од имплементација на проектот ,,Туризам без граници“ кој е  финансиран од Европската унија преку …

Повеќе »

Денес ќе се одржи дебата на тема „Дизајнот како глас на директната демократија“

По повод изложбата „Гласање и гласови“ – постери од швајцарските кампањи од 1918 до денес на  Museum für Gestaltung Zürich, поставена во Музејот на современа уметност во Скопје, денес на терасата на МСУ со почеток во 19.30 ќе се одржи дебата на тема „Дизајнот како глас на директната демократија“. На дебатата со …

Повеќе »

Министерот Адеми: Државната матура повторно со подобри резултати

Оваа година просечната оценка на Државната матура изнесува 3,47 во споредба со пред една година кога овој просек беше 3,42 или пак пред две години, кога просечната оченка на државната матура беше 3,39 Продолжува позитивниот тренд на резултатите од државната матура во Република Северна Македонија. Резултатите за учебната година 2018/2019 …

Повеќе »

Општина Кисела Вода во соработка со УНДП го реализираше проектот „Се грижиме и ги воспитуваме најмладите“

Општина Кисела Вода во соработка со УНДП четвртта година по ред во рамки на програмата Општинско – корисна работа 2018 година, успешно го реализираше проектот „Се грижиме и ги воспитуваме најмладите”. Денеска секретарот на Општина Кисела Вода, Александар Алексовски заедно со раководителот на Секторот за образование, предучилишно воспитување, култура и …

Повеќе »

До 19 проценти пониски CO2: најефикасната Astra досега

Благодарение на одличната аеродинамика, како и на високо ефикасните нови мотори и пренос, новата генерација на Opel Astra поставува стандарди за ефикасност и ниски емисии. Во споредба со претходниот модел, количеството на CO2 е намалено до 19 проценти, со што Astra е на врвот во компактната класа. Сегашната генерација на …

Повеќе »