НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Според Шангајската листа најдобар Универзитет во Северна Македонија во областа на наставата и учењето е Меѓународниот Балкански Универзитет

Создавање на висококвалитетен кадар којшто е веднаш конкурентен на пазарот на трудот, воспоставено партнерство со бизнис секторот, околу 150 договори за соработка, со можност за стажирање и работа на студентите се само дел од придобивките од студирањето на Меѓународниот Балкански Универзитет (МБУ). Универзитетот којшто според Шангајската листа е најдобар во …

Повеќе »

Финална конференција: „Важноста на Поглавје 20 за процесот на приклучување кон ЕУ “

На 08-ми мај со почеток во 11:00 часот во хотел „Солун“ во Скопје, ПСМ Фондација, Фондација за Менаџмент и индустриско истражување и ЗРР „Јавор“, со задоволство Ве покануваат на финалната конференција „Важноста на Поглавје 20 за процесот на приклучување кон ЕУ“, која е дел од проектот „Јакнење на капацитетите и …

Повеќе »

Се подготвува Шестата генерација на Opel Corsa

Шестата генерација на Opel Corsa се подготвува за промоција оваа есен. Додека новиот модел е создаден со помош на најновите, најбрзи и најефикасни виртуелни методи за развој, инженерите на Opel сега ги земаат вообичаените места за тестирање, усовршување и валидација во реални услови. Од јануари, инженерите на Opel за шасија, …

Повеќе »

Денешниот ден 7 мај ќе биде работен за градинките а неработен за основните и средните училишта

Согласно одлуката на Владата на Република Северна Македонија денешниот ден, 7 мај (вторник), да биде неработен ден за сите вработени во јавната и државната администрација на територијата на Град Скопје, Министерството за образование и наука известува дека оваа одлука се однесува и на основните и средните училишта кои се наоѓаат …

Повеќе »

ЗАПОЧНА ДВАНАЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ЛИДЕР ПРОЕКТ: ВРВНА ПРОГРАМА ЗА БИЗНИС И ПРЕТПРИЕМНИШТВО

Денеска започна дванаесетото издание на ЛИДЕР проект, во организација на Македонија 2025, кој ќе трае десет работни денови. Врвни инструктори од познатата бизнис-школа Ричард Ајви при Универзитетот од Канада, ќе го пренесат своето богато меѓународно искуство и лидерски вештини на околу 40 тековни и просперитетни претприемачи од земјава. Обуката е …

Повеќе »

Агатангел: Еве, накратко, во интерес на просторот, да се обидеме и да објасниме каков државник и верски водач е папата

Државата Македонија, без одобрение и согласност од сопствениот народ, а со огромен притисок и залагање од надворешни фактори, го промени своето вековно име, по што веднаш следуваа промени на државните меморандуми, печатите и називите на институциите. Планот беше исполнет, но дојде на ред примената и употребата на новото име во …

Повеќе »

МАН и новинарите се на линија со Европа

Претседателката на Македонската асоцијација на новинари (МАН) Ивона Талевска оствари важни и корисни средби со генералниот секретар на Европската федерација на новинари Рикардо Гутиерез и Џереми Дир – заменик генерален секретар на Меѓународната федерација на новинари. На средбите кои ги имаше МАН со високите преставници на Европската и Меѓународната федерација …

Повеќе »

Управата за храна и лекови на САД (FDA) ја одобри продажбата на IQOS уредите на Филип Морис

Одлуката ќе ја зајакне позицијата на компанијата во намерата за промоција на производите со “намален ризик”, бидејќи цигарите полека излегуваат од мода Регулаторите му дадоа на Philip Morris International зелено светло за продажба во САД на нивните уреди кои го загреваат тутунот, отворајќи го патот за тутунскиот гигант да се …

Повеќе »

ОТВОРЕН ПОВИК за апликанти за младинските лидерски кампови ГЛОУ и ИМЛП

Младинската асоцијација ИМКА во партнерство со Мировниот Корпус на Македонија го објави повикот за апликанти за младинските лидерски кампови GLOW (Girls Leading Our World – Девојките го водат светот) и YMLP (Young Man’s Leadership Project – Младинскиот лидерски проект). Повикот се однесува за 160 средношколци од државава. Кампот YMLP ќе …

Повеќе »