НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Facebook веќе овозможува да ги уредувате своите постови

Facebook веќе им овозможува на корисниците да ги уредуваат своите мислења. Функцијата е достапна како за веб верзијата на сајтот, така и за корисниците на Android. Наскоро него ќе можат го користат и носителите на iOS уреди.

Повеќе »

Google+ ќе ги филтрира коментарите на YouTube

Компанијата Google на својот сервис YouTube ќе воведе алгоритми со кои ќе одредуваат кои коментари ќе му се појавуваат на корисникот, но и како ќе бидат рангирани. Според гигантот Google, YouTube е неверојатен, додека неговите коментари не баш. Затоа тие планираат да направат промени во овој дел. Долго време тие …

Повеќе »

Кина дава пристап до Facebook и Twitter во Шангај

Кина ќе го дозволи пристапот до Facebook, Twitter и други веб-сајтови кои се забранети и блокирани од страна на кинеската влада . Сајтовите ќе бидат достапни само во зоната за слободна трговија во Шангај , пренесе Reuters. Идејата е да се зголеми интересот на странските инвеститори и трговци кон земјата. …

Повеќе »

Корисници ја тужат социјалната мрежа LinkedIn

Корисници на социјалната мрежа LinkedIn го тужат раководството на сајтот за неовластена употреба на податоци од нивните сметки. Незадоволните корисници тврдат дека социјалната мрежа ги користела контактите и адресите за ширење на спамови, пренесе Bloomberg.

Повеќе »

Google со амбиција да го продолжи човечкиот живот

На 18ти септември Google официјално го најави својот најнов проект – Calico. Новата компанија ќе се фокусира на еден од најголемите проблеми на човештвото, а тоа се човековото здравје и благосостојбата. Особено целта на Calico е да се бори со стареењето на населението и сродните болести. На чело на компанијата …

Повеќе »

Пазарот на мобилни апликации ќе достигне 26 милијарди долари во 2013

Бумот во телефоните води до бум и на пазарот за мобилни апликации. Само оваа година ќе бидат повлечени 102 милијарди апликации, посочувајќи ја прогнозата на истражувачката компанија Gartner. Тоа е раст од околу 60% во споредба со 2012 година.

Повеќе »

Youtube ќе работи offline

Почнувајќи од следниот месец, платформата за гледање онлајн видеа YouTube ќе им овозможи на сопствениците на мобилни уреди да гледаат видео и офлајн, соопштува технолошкиот сајт AllThings D. Функцијата ќе биде достапна само за мобилните апликации на YouTube.

Повеќе »

Apple патентираше алатка „претворање текст во говор“

Нов патент на Apple се претпоставува дека може да биде нова функционалност на апликацијата Notes што го конвертира текстот во говор. Предметната новина ќе биде многу корисна за олеснување на комуникацијата помеѓу луѓето кои зборуваат различни јазици, информираше “Mashable”.

Повеќе »

Акционерите на Dell одобрија спојување

Од Dell објавија, дека ќе се здобијат во партнерство со компанијата Silver Lake Partners – глобална инвестициска компанија, специјализирана во областа на технологијата. Според договорот акционерите ќе добијат по 13.75 долари во кеш за секој дел од обичните акции на Dell. Освен тоа ќе биде вратена посебна дивиденда од 0,13 …

Повеќе »