НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Меѓународниот Балкански универзитет ги создава идните интернационални лидери

Со најдобра програма за настава и учење во државата, според Шангајската листа, со иновативни методи на предавање, целосно на англиски јазик и со реномирани експерти во своите области како професори, Меѓународниот Балкански универзитет создава висококвалификуван кадар кој е конкурентен на меѓународните пазари на трудот. Во прилог на ова оди и …

Повеќе »

Сара Мисајловска ќе ја претставува Македонија на светскиот натпревар во АЦА во Њујорк

По втор пат оваа година во Македонија се одржа Adobe Certified Associate (ACA) натпреварот, на кој се натпреваруваа средношколци од град Скопје. Во денешното финале, како најдобра се покажа Сара Мисајловска од Скопје. Победникот ќе ја застапува нашата држава во NewYork, САД на светскиот Adobe Certified Associate шампионат и ќе …

Повеќе »

Промоција на “Зимски распуст” од Хилдур Кнутсдотир, најпознатата исландска авторка за деца

Хилдур Кнутсдотир, која се смета за една од најоригиналните авторки за деца во Исланд, ќе го посети Скопје по покана на својот македонски издавач Паблишер. Таа доаѓа да го промовира својот роман „Зимски распуст“ преведен на македонски јазик, но и да се запознае со младата публика во Македонија. Кнутсдотир (1984) …

Повеќе »

Во Кисела Вода се одржа дискусија „Предизвици на практикување на волонтерство во заедницата“

Денеска во Општина Кисела Вода се одржа панел дискусија „Предизвици на практикување на волонтерство во заедницата”. Претставници од Општина Кисела Вода, Министерството за труд и социјална политика и Волонтерски центар – Скопје дискутираа за волонтерство, за младинско учество и младински политики, беше презентиран и Законот за волонтерство. Присутните имаа можност …

Повеќе »

Двесте и педесет студенти дипломираа на Меѓународниот Балкански Универзитет и влегуваат на пазарот на трудот

Двесте и педесет студенти, од академската 2018/2019 година во прв и втор степен високо образование на Меѓународниот Балкански Универзитет се стекнаа со статус дипломирани и ќе ја зголемуваат конкуренцијата на пазарот на трудот. Меѓународниот Балкански Универзитет, на свечена церемонија и во присуство на Премиерот Зоран Заев, претставници на дипломатскиот кор, …

Повеќе »

Успешно завршен вториот циклус од едукативната програма „Интернетот не е само игра… Кликај безбедно“

Со завршувањето на училишната 2018/2019 година, Вип ја заокружи втората фаза од едукативната програма „Интернетот не е само игра… Кликај безбедно“, која годинава опфати близу 1000 четврто – одделенци од 11 основни училишта во 11 општини во земјата. „Ни претставува особена чест и задоволство што и оваа, втора година по …

Повеќе »

Најдобрите матуранти првенци во Град Скопје

Градоначалникот Шилегов денеска им врачи признанија и парични награди на матурантите првенци на генерациите 2015/2019 и 2016/2019 од 22 скопски средни училишта. Доделувањето на наградите е дел од традиционалната манифестација на Град Скопје „Средба на првиот со најдобрите“ која овојпат се одржа во просториите на МКЦ. – Денеска наградуваме 27 …

Повеќе »

Северна Македонија, домаќин на третата меѓународна конференција за телекомуникации BalcanCom

Третата меѓународна конференција од областа на телекомуникациите, денеска официјално се отвори во Скопје. Оваа тридневна конференција годинава е на тема: „5G и понатаму“  (5G and Beyond), како предвесник на технологијата што ќе ја одбележи наредната декада. Иницирана од група еминентни научници, конференцијата прераснува во собир на релевантни истражувачи и се …

Повеќе »

ООУ„Св. Климент Охридски“ од Кисела Вода доби награда од Фондот за иновации и технолошки развој

На конкурсот „Предизвик за млади истражувачи 2″, ООУ„Св. Климент Охридски” од село Драчево, од Фондот за иновации и технолошки развој доби награда, финансирање на проект за „Квалитетот на воздухот во училницата” . Училиштето наградата ја доби во конкуренција од 88 пријавени/проекти. Училишен тим составен од учениците и наставничките: Петар Велковски, …

Повеќе »