НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Интервју со Благоја Петрушев: Важно ни е искуството на корисниците кое сакаме да го добиеме

Живееме во свет на тотална мобилност во која навиката на луѓето да го резервираат своето летување преку booking ili airbnb стана вообичаена работа, веќе на никого не му е чудно да го изнајми домот на некој француз кој живее во Париз додека истиот е на летување во Тајланд….Чудно, но светот …

Повеќе »

МИОА: До крајот на 2023 година, најмалку еден град ќе биде покриен со 5G сигнал во Северна Македонија

Со цел подобрување на состојбите во користењето на бродбенд услугите како и брзините на истите, Владата го усвои Националниот оперативен бродбенд план – НОБП (2019-2029 година). Целта е да се достигнат брзините и користењето на бродбендот кои постојат во земјите во ЕУ. Документот беше доставен на коментар до ЕУ и …

Повеќе »

WIZZ AIR ГИ ОЧЕКУВА АПЛИКАНТИТЕ ВО СВОЈАТА УСПЕШНА ПРОГРАМА НА АКАДЕМИЈАТА ЗА ПИЛОТИ

WizzAir, најголемата ниско-буџетна компанија во Централна и Источна Европа и една од најбрзо растечките авиокомпании во Европа, објави дека по големиот успех од на WizzAir академијата за пилотиво 2017 година, авиокомпанијата нуди нова шема за одложено плаќање за сите оние кои сакаат да учествуваат во нивната интегрирана ATP(A) обука, со …

Повеќе »

Свечено отворен „Х фактор акцелераторот“ во Велес – Владата на Република Северна Македонија и ФИТР со 450 илјади евра ќе поддржуваат стартап компании од Вардарскиот плански регион

Од компаниите е потребна инвентивност, сопствено вложување и преземање разумни ризици, а Владата е партнер и обезбедува финансиска подршка за стартап компаниите, порача Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација на економските ресори, д-р Кочо Анѓушев на денешното свечено отворањето на „Х Фактор акцелератор“ во Велес. …

Повеќе »

Се одржа промоцијата на првиот број од возобновеното научно списание на МВР „Безбедност“

Во Домот на Армијата денес во Скопје се одржа промоција на првиот број од возобновеното научно списание на МВР „Безбедност“. Возобновувањето на списанието, сега како меѓународно научно списание „Безбедност“ доаѓа по повеќе од две децении во кои Министерството за внатрешни работи немаше свое научно ниту стручно списание. Меѓународниот уредувачки одбор …

Повеќе »

Направете го вашиот избор: исклучително спортската Corsa GS Line, удобната Corsa Elegance

Шестата генерација на Opel Corsa е на брза лента. Само неколку дена по презентацијата на електрична верзија со батерија, Opel сега ја објавува Corsa со класични мотори со внатрешно согорување – поефикасна, понапредна и подинамична од било кога. Продажбата на 4.06 метри долгиот мал автомобил со пет врати на германскиот …

Повеќе »

Министeрот Хусни Исмаили се обрати  пред учесниците на Балканската младинска школа

Во организација  на Сојузот на турските невладини организации во Македонија (МАТУСИТЕБ), вчера во Скопје се одржа  Евалуација на Балканската младинска школа и програма на затворање,  на која присуствуваше и се обрати министерот за култура Хусни Исмаили. Министерот Исмаили пред учесниците на младинската школа истакна дека реализацијата на еден ваков настан …

Повеќе »

Министерот Хусни Исмаили на отворањето на Меѓународниот  конгрес на општествени науки во Скопје

Министерот за  култура  Хусни Исмаили, денеска присуствуваше и се обрати на свеченото отворање на 5. Меѓународен конгрес на општествени науки кој оваа година во соработка на Меѓународниот Балкански универзитет, Универзитетот на Тракија, Универзитетот Намик Кемал од Текирдаг и Универзитетот Мармара се одржува во Скопје. Во своето поздравно обраќање министерот Исмаили  …

Повеќе »

ФИТР: 455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фаза на претселекција

455 домашни компании од јавниот повик за комерцијализација на иновации влегуваат во фазата на прво оценување. Од овие компании, 207 се микро, 221 мали, а 27 средни. 56% од компаниите се регистрирани во главниот град, додека останатите се распоредени низ 30 општини од целата земја. Вкупниот обем на планирани инвестиции кај овие компании е …

Повеќе »