НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Отворен повик за 12-то издание на ЛИДЕР проект: Врвна програма за бизнис образование во Македонија

Македонија2025 го објави отворениот повик за ЛИДЕР проектот, кој по 12-ти пат ќе се одржи во Скопје од 6-ти до 17-ти мај во соработка со реномираната Ivey School of Business од Канада. ЛИДЕР проектот претставува целосно бесплатна десетдневна програма за бизнис образование, која ги поттикнува македонските претприемачи да развијат локални бизнис …

Повеќе »

Еко-патролата продолжува да ги едуцира граѓаните за правилното постапување со отпадот

Еко-патролата на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје продолжува со едукативните активности на терен, со цел информирање на граѓаните како правилно и совесно да постапуваат со својот отпад. Во скопските општини Аеродром и Кисела Вода, граѓаните беа едуцирани дека Законот за јавна чистота забранува градежниот и кабастиот отпад да се одлага на јавните …

Повеќе »

Мице ЈАНКУЛОВСКИ – добитник на Наградата Лоренцо Ил Мањифико на Биеналето Фиренца 2019

Наградата Лоренцо ил Мањифико од претседателот на Биеналето Фиренца за животно остварување во сликарството и посветеност кон уметноста му се доделува на македонскиот уметник Мице Јанкуловски. Роден во Скопје, каде што живее и работи, Мице Јанкуловски е извонреден мултимедијален уметник кој од својата рана младост истражувал различни дисциплини – од …

Повеќе »

„ЛИТЕРА“ – ПРВ САЕМ ЗА ДЕТСКА ЛИТЕРАТУРА И ИЛУСТРАЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА

Свет на возбудливи приказни, неверојатни илустрации и купишта фантазија и креативност ќе се отвори во Скопје во вториот викенд од месец април. На 13 и 14 април во Музејот на современа уметност ќе се одржи првиот Меѓународен фестивал на детска литература и илустрација – „Литера 2019“. Настанот ќе понуди вистинско …

Повеќе »

Намален бројот на магистри, а зголемен бројот на доктори на науки

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2018 година, звањето магистер на науки и специјалист го стекнале вкупно 1 885 лица од кои 1 697 или 90 % се магистри и 188 или 10 % се специјалисти. Бројот на магистри и специјалисти, во споредба со 2017 годинa, е намален …

Повеќе »

Инфлуенсер маркетинг – нови можности и предизвици за комуникациската индустрија

Влијанието на личноста во современиот начин на живеење станува вистински предизивик во начинот на комуницирање. Феноментот „инфлуенсер“ и неговата моќ да пренесе важни пораки кон јавноста преку социјалните медиуми ќе биде главна тема на конференцијата „Нови комуникациски трендови – инфлуенсер маркетинг” што ќе се одржи на 29 март (петок) со …

Повеќе »

ЕКСПЕРТИ ОД ВОДЕЧКИТЕ АРБИТРАЖНИ ЦЕНТРИ – ЛОНДОН, ПАРИЗ, ЦИРИХ, ВИЕНА И ОД РЕГИОНОТ НА АРБИТРАЖНА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО СКОПЈЕ

Со цел да го приближи арбитражното решавање на спорови во Република Македонија до светските трендови, Постојаниот избран суд – Арбитража при Стопанската комора на Македонија на 28 и 29 март 2019 година организира дводневна Mеѓународна арбитражна конференција, со поддршка на Централноевропската иницијатива (ЦЕИ) и Амбасадата на Швајцарија во Северна Македонија. …

Повеќе »

Детето од Песталоци кое стана најдобар студент на универзитетот во Оксфорд

Стефан Петревски е младо дваесетгодишно симпатично момче со позитивна насмевка и соништа кои му се остваруват. Навидум не се разликува од своите врсници. Сака се што сакаат и младите луѓе на негова возраст. Веслање, ноќен живот, излегувања, девојки. Но најмногу од се сака математика. Во моментов е меѓу петте студенти …

Повеќе »

Се огласи здравстениот работник во Скопје кој доби морбили: ве сметам за лично одговорни за сите кои се заболени

Не плашете се ова сум јас со МОРБИЛИ И ДА не пишувам јас постови и не објавувам слики, но морам да им се заблагодарам на сите оние родители кои не ги вакцинираат своите деца што јас на мои 47 години во 21век добив морбили. Да јас сум здравствен работник и …

Повеќе »