НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Facebook се подготвува за видео реклами?

Социјалната мрежа Facebook пушта нова апликација која ќе вклучи стриминг на видео реклами пред новинарскиот проток на страниците на корисниците. Се очекува ова да се појави во првата половина на следната година, пренесува Reuters, повикувајќи се на информации од неколку менаџери од индустријата, кои биле информирани за плановите на компанијата …

Повеќе »

Министерот Ивановски на изборот за „Сајт на годината 2012„

„Оф-нет„ е прогласен за најдобар македонски сајт во 2012 година. На второто место се најде „Факултети”, додека на третото се пласира „Курир”. Ова се резултатите од третиот избор на најквалитетни интернет-медиуми што се одржа денес во Инфо центарот на Европската Унија во Скопје. Изборот на најдобрите сајтови го отвори министерот …

Повеќе »

Apple стана втор најголем производител на телефони

За прв пат во историјата, според извештајот за пазарниот удел на мобилни уреди (comScore’s MobiLens U.S. mobile market share report), Apple стана вториот најголем глобален производител на телефони. Компанијата го зголеми пазарниот удел во последното тромесечие за 1,5 процентни поени, достигнувајќи пазарен удел од  17,8%. Иако со пораст од само …

Повеќе »

Само 9% од Европејците купуваат онлајн од друга држава во ЕУ?!

Само 9% од Европејците купуваат онлајн во друга земја од заедницата на Европскиот сојуз, покажуваат истражувањата на Европската комисија. Главната загриженост била, дека нарачаната стока нема да пристигне. Освен тоа, доколку во иднина настане оштетување, корисниците стравуваат дека нема да можат да ги вратат истите оштетени производи. Не само потрошувачите, …

Повеќе »

Направени рекордни 59.1 милијарди долари, преку онлаин продажби во САД

Рекордни 59.1 милијарди долари, преку онлаин-трансакции за прв пат се направија во САД. Тоа се случило на Black Friday (црниот петок) во САД и викендот за Денот на благодарноста, соопштија светските агенции. Според податоците на Федерацијата за малопродажба во САД во “црниот петок” Американците потрошиле рекордни 59.1 милијарди долари (околу …

Повеќе »

Отворена електронска продавница во Охрид

Министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски денеска на Факултетот за информатички технологии и науки „Свети Апостол Павле“ во Охрид ја презентираше владината иницијатива за Отворено владино партнерство. Во рамки на работната посета на Охрид, министерот Ивановски присуствуваше и на отворањето „„Macedonian Handicrafts“, втора од 50-те електронски продавници што …

Повеќе »

Што се случува со Facebook?

Типично еден корисник на Facebook има 100 пријатели и веројатно е фан на уште толку страници. Ова го става сериозниот проблем како да се одбрани од содржините што навистина го возбудуваат. Кога фановите на една страница не покажуваат никаква активност во однос на нејзината содржина за подолг временски период, тогаш …

Повеќе »

Ставрески: Воведувањето на Е-Даноци нема да се одложува

Министерот за финансии Зоран Ставрески денеска напомена дека нема да се одлага воведувањето на системот е-даноци. Според него, се работи за новина за која треба време додека компаниите се прилагодат и информираат. – Не планираме продолжување на рокот, но планираме позасилена реклама на можноста, како и презентирање на можноста пред …

Повеќе »

„Гугл“ не платил данок Франција во висина од 5 милиони евра

Американскиот веб пребарувач „Гугл“ можеби на Франција ќе треба да и плати 1,7 милијарди евра, откако во текот на истрага се утврди дека вовел механизам со кој неговата добивка остварена во оваа земја ја насочувал кон Ирска, што, како што се претпоставува, му овозможило да го избегне плаќањето на данок …

Повеќе »