НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Акциите на Qualcomm пораснаа за 23 отсто

Двете технолошки компании Qualcomm Inc и Apple Inc. постигнаа изненадувачки договор, по што на iPhone повторно ќе можат да ги користат модемите на Qualcomm. По веста, акциите на Qualcomm пораснаа за 23 отсто на 70,45 долари – најголемата добивка во последните 19 години. Договорот помеѓу Qualcomm и Apple вклучува шестгодишен …

Повеќе »

Disney ќе се натпреварува со Netflix со нова телевизиска услуга

Disney ја претстави новата телевизиска услуга Disney +, која ќе почне да се емитува во САД на 12 ноември 2019. Гледачите ќе можат да добијат пристап до неа за 6.99 долари месечно. За разлика од Hulu и ESPN + кои компанијата ги купи, Disney + ќе биде целосно лишена од …

Повеќе »

YouTube и Facebook ќе треба да добијат лиценца од носителите на правата за да ја емитуваат својата содржина на нивните мрежи

Откако беше одобрен од Европскиот парламент во март, новата Директива за авторски права на ЕУ, исто така, беше одобрена од земјите-членки на Европска Унија. Мерките се наменети да одговорат на напредокот во технологијата и на новите начини на дистрибуција на содржини. Вкупно 19 од вкупно 28 членки на ЕУ гласаа …

Повеќе »

Во Скопје се одржа „Олимпијада по информатика 2019“

Во организација на Здружението на информатичари на Македонија и Меѓународниот балкански универзитет, минатата недела во Скопје се одржа „23. Македонска олимпијада по информатика, во чии рамки покрај натпревар за ученици од нашата земја, како и во претходните две календарски години беше организиран и натпревар од интернационален карактер. На натпреварот на …

Повеќе »

ПРВА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЗА ДЕЦА ЗА ОСНОВОПОЛОЖНИЦИТЕ НА СОВРЕМЕНАТА МАКЕДОНСКА УМЕТНОСТ

Современата македонска уметност станува подостапна за најмладите кои од денеска за оваа тема ќе можат да читаат и да се информираат во првата Енциклопедија за деца за основоположниците на современата македонска уметност. Изданието е проект на Центарот за визуелна комуникација Ефектива, а автор на енциклопедијата е Елизабета Баковска. Проектот е …

Повеќе »

„Аквапоника“ – микрокомпанија која е пример за примена на иновации во земјоделството

„Аквапоника“е компанија специјализирана за производство и продажба на сертифициран органски зеленчук и негови полупроизводи. Мисијата на „Аквапоника“ е да развива производи што ќе ги задоволат разновидните потреби на своите потрошувачи, притоа обезбедувајќи и гарантирајќи висок органски квалитет и лесна достапност за потрошувачите. „Аквапоника“ денеска обработува околу еден хектар органски и …

Повеќе »

Како да ги зачувате трошоците и да ја оптимизирате употребата на ресурсите – запознајте се со новите решенија од 16-ти до 18-ти април

На 16-ти април стартуваат изложбите и конференциите ЕЕ и ВЕИ (енергетска ефикасност и обновлива енергија), Save the Planet (управување и рециклирање на отпадот) и Smart Cities (паметни градови). Тие се организирани од страна на Via Expo во ИЕЦ, Софија, Бугарија. Зашто да ги посетите изложбите? • Ќе имате директен контакт со водечки компании од 14 земји. Тие …

Повеќе »

Арсовска:  Во 2019 нашиот фокус на 16+1 е во трансфер на знаења и технологии 

Висока делегација на  Сојузот на стопански комори (ССК) предводена од претседателот Данела Арсовска, традиционално и годинава учествува на 8. Самит и Економски форум на шефовите на Влади на Н.Р. Кина и 16. земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ).  Во рамки на Економскиот Форум на кој учествуваат над 1000 делегати, се остварија …

Повеќе »

Во период од 8. до 14. мај ќе се одржи 31-то издание на Саемот на книгата

Во период од 8. до 14. мај во ВИП Арената Борис Трајковски ќе се одржи 31-то издание на Саемот на книгата, кој веќе втора година по ред се одржува на оваа локација. Саемот на книгата е манифестација на која учество ќе земат добро познатите македонски издавачки куќи, но и оние …

Повеќе »