НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Lenovo стапува во “PC plus” ерата

Шефот на кинеската Lenovo, која според некои истражувања веќе е производител № 1 во светот на компјутери, смета дека светот не оди кон “post-PC”, а во “PC plus” ера, соопшти Reuters. Извршниот директор на компанијата Јан Јоанцин не се согласува со мислењето на основачот на Apple Стив Џобс за “посткомпјутерната” …

Повеќе »

Дигиталната реклама беше рудник од 100 милијарди долари во светски рамки во 2012 година

Вредноста на дигиталното рекламирање во светот за првпат надмина 100 милијарди долари во 2012 година, според eMarketer, кои предвидуваат дека овој бизнис ќе се зголеми за уште 15.1% оваа година. За споредба, растот на дигиталната рекламирање во 2012 година бил 17.8%. Доцнењата се стапка на раст која е природна последица …

Повеќе »

Интернетот во Македонија најчесто се користи за читање на вести

Интернетот во Македонија и о Србија инајмногу се користи за следење дневни вести. Следат пристапувањето на социјалните мрежи и употребата на електронските пошти, покажуваат резултатите од истражувањето за употребата на интернетот во минатата година што го спровел Институтот за истражување на пазарот и медиумите.

Повеќе »

Facebook ја обнови функцијата “Poke” или „Боцни“

Социјалната мрежа Facebook ја обнови функцијата “боцни” (Poke) како апликација за iPhone. Сега веќе со него ќе можете да праќате на вашите пријатели видеа за еднократна употреба. Видео соопштенијата се самоуништуваат 10 секунди по своето отворање. Не можете да ги зачувате, не можете да ги споделите, не може да ги …

Повеќе »

5 глобални трендови за 2013!

На што треба да посвети внимание бизнисот во претстојната година? Кои се трендовите кои ќе поставуваат насоки за развој во 2013? Меѓународните експерти ги сумираат прогнозите во извештајот Global Trends Report за 2013. Видете ги трендовите на кои бизнис лидерите мора да посветат внимание во 2013:

Повеќе »

Најбогатиот Арап инвестира 300 милиони долари во Twitter

Саудискиот принц Алуалид бин Талат, кој е најголем индивидуален акционер во Citigroup Inc., и неговата компанија Kingdom Holding Co. инвестирале 300 милиони долари во купување на “стратешки удел” во микроблогот Twitter Inc, информира Bloomberg. “Инвестицијата е резултат на неколкомесечни преговори”, се вели во соопштението на Kingdom Holding до берзата на …

Повеќе »

Samsung vs. Apple

Патентот на американскиот технолошки гигант Apple за функцијата на екранот на допир, кој овозможува да се зголемува или намалува со помош на прстите, е прогласен за неважечки. Патентот е еден од оние врз основа на кои судот во Калифорнија одлучи во август дека Samsung мора да плати парична казна од …

Повеќе »