НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Познати и успешни жени од ИТ светот со охрабрувања за младите девојчиња да влезат во СТЕМ професиите

Полна сала млади девојчиња со внимание ги слушаа советите и животните приказни на жени- ентузијастки кои низ времето докажале дека „Таа“ го заслужува битното место во ИТ светот.  Предавањето се оддржа во просториите на кампусот 2 на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип како дел од караванот „DigiGirlz“ во организација на …

Повеќе »

Основци од Македонија меѓу најдобрите во кодирање во Западен Балкан

Осмоодделенците од училиштето „Блаже Конески“ од Прилеп, Петар Апостолоски, Антонио Барлески и Михаела Наумоска, со нивниот систем за спречување и намалување на последиците од сообраќајни несреќи креиран со помош на уредот микро бит, го освоија второто место на Регионалниот натпревар за кодирање. Овој натпревар се одржа во Белград во рамките …

Повеќе »

Основци од Македонија меѓу најдобрите во кодирање во Западен Балкан

Осмоодделенците од училиштето „Блаже Конески” од Прилеп, Петар Апостолоски, Антонио Барлески и Михаела Наумоска, со нивниот систем за спречување и намалување на последиците од сообраќајни несреќи креиран со помош на уредот микро бит, го освоија второто место на Регионалниот натпревар за кодирање. Овој натпревар се одржа во Белград во рамките …

Повеќе »

Мрежите од следната генерација треба да се градат партнерски и да бидат во корист на граѓаните

Дигитална трансформација, унапредување на регионалната соработка, употреба на електронски услуги од доверба, како и утврдување на условите за дигитално поврзување на економиите од Западен Балкан се неопходни за забрзан развој на регионот. Ова беше истакнато на вториот по ред Дигитален самит за земјите од Западен Балкан што се одржа од …

Повеќе »

Дигиталниот пораст на бизнисот на локалните пицерии во Америка поддржан од перспективните кадри од Slice во Република Северна Македонија

Бизнис идејата на Илир Села со која, преку наменски дизајнирана платформа, на американците им се овозможува да пронајдат локална пицерија и да направат онлајн нарачка, со што им се помага на помалите пицерии да го зголемат бизнисот и бројот на клиенти, на државата и донесе над 350 вработувања на млад …

Повеќе »

Д-р Томе Ефтимов е „најдобриот млад научник“ за 2018 година

Имајќи ја предвид програмската определба на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, и неговата заложба за поддршка на науката, научните установи, младиот научен кадар, како и изнаоѓањето на начини за стимулирање на вложувањата во науката, се реализира проектот „Најдобар млад научник“. Преку овој проект се воспостави традиција за избор …

Повеќе »

Општина Кисела Вода и оваа година ќе додели парични награди за талентите

На иницијатива на градоначалникот Филип Темелковски, Општина Кисела Вода и оваа година ќе додели парични награди за талентирани: ученици, спортисти, наставници, стручни соработници, воспитувачи и негуватели од општинските основни училишта и јавните детски градинки кои се во нејзина надлежност. За таа цел, на седница на Советот на Општина Кисела Вода …

Повеќе »

“Караванот за зелена економија “ го обиколи Скопје и околината

Во текот на денешниот ден, во скопскиот регион, беше организиран Караван за зелена економија од страна на регионалниот проект „Вмрежување и застапување за зелена економија“, финансиран од ЕУ. Караванот, на кој присуствуваа 25 претставници на граѓански организации, направи неколку запирања во скопската околина, за да ги запознае учесниците со примери …

Повеќе »

Vip станува А1 во текот на 2019

Телекомуникациската компанија Vip, која е присутна на македонскиот пазар речиси 12 години e член на А1 Телеком Австрија Групацијата, водечкиот комуникациски провајдер во Централна и Источна Европа. А1 Телеком Австрија Групацијата обезбедува услуги (мобилни и фиксни) за приближно 24 милиони корисници вклучувајќи телефонија, безжичен интернет, мултимедијални услуги, податочни услуги,  решенија …

Повеќе »