НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Новинарката Сузана Мицева со награда од ЗНМ за најдобра истражувачка сторија од регионот

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) денеска на одбележувањето на 73-годишнината од работењето ги додели годишните награди за најдобри новинарски стории за 2018 година. Годинава, првпат беа доделени две награди за новинарски стории од локален и регионален карактер со цел да се поттикне истражувачкото новинарство во локалните медиуми, информира Канал …

Повеќе »

Стартуваше тримесечната програма на МАСИТ за преквалификација на кадар

Вчера стартуваше 12-неделната програма на МАСИТ со поддршка на РЕГ проектот на УСАИД, за преквалификација на 40 млади луѓе кои добија можност да се стекнат со ИКТ знаења и вештини и практично искуство. Обуката ќе ја реализира Brainster, компанија специјализирана за едукација во областа на информатичко-комуникацски технологии и дигитални вештини. …

Повеќе »

Tехнологијата e исклучително важна за развој на медицината

Комуникациската технологијата може да направи нешто големо, прекрасно и човечко – да го направи светот уште подобар!. Некои велат дека технологијата е благослов; други пак дека е проклетство. Кој е во право? Би рекле и едните и другите. Доколку добро размислиме можеме брзо да дојдеме до заклучок дека: Технологијата може …

Повеќе »

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународен поетски зборник во Италија

Поетското дело насловено Брзина на сонот (итал. Il ritmo di un sogno) од македонскиот писател Стефан Марковски е застапено во 15. издание на зборникот Castello di Duino. На меѓународниот конкурс за поезија и драмски текстови насловен I have a Dream/Ho un Sogno, жирито во состав од дваесетина поети и книжевни …

Повеќе »

EBRD презентира калкулатор за заштеда на енергија и пари во Македонија по повод Светскиот ден на енергетската ефикасност

 – Со имплементирање на енергетски ефикасни мерки, граѓаните можат да заштедат пари, да ја зголемат удобноста на својот дом и да го намалат загадувањето на воздухот – Денес низ целиот свет се одбележува светскиот ден на енергетската ефикасност. Климатските промени и загадувањето на воздухот влијаат секојдневно врз нашето здравје и …

Повеќе »

AMAZON WEB SERVICES влегува на македонскиот пазар и во регионот

Семос Едукација стана официјален тренинг партнер на Amazon Web Services (AWS). По тој повод на 5-ти март во хотелот Хилтон во Скопје се одржа промоција под име “AWS Skills Day”, која е организирана од страна на Семос Едукација со директна поддршка на AWS. Целта на настанот е да ги информира …

Повеќе »

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ набави нова подвижна библиотека – Библиобус

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ со финансиска поддршка од Град Скопје изминатиот период набави нова подвижна библиотека – Библиобус. Подвижната библиотека – Библиобус е адаптирано возило опремено со книги наменети за ученици и има за цел промоција на книгата, достапност на информациите, развој на културата на читање, како и создавање навика …

Повеќе »

Македонскиот старт ап Laika ќе го порази LinkedIn на Балканот

Флуктуацијата на вработени во Tech индустријата е огромна. Компаниите не наоѓаат луѓе за отворените работни позиции со месеци. Tech професионалците бараат работа која навистина ќе ја сакаат. Не им се важни само парите туку предизвикувачките проекти, можноста за раст, добрата работна етика и супер тимот. LinkedIn и локалните огласници се …

Повеќе »

МИОА Манчевски: Јавниот сектор конечно се дигитализира. Обезбедуваме услуги достапни по електронски пат

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на денешната прес-конференција ги претстави Законот за централен регистар на население, Законот за електронско управување и електронски услуги и Законот за електронски документи, електронска идентификација и доверливи услуги. Како што рече министерот Манчевски, законите гарантираат конечна дигитализација на јавниот сектор. На овој …

Повеќе »