НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како македонските компании најдобро да го организираат службениот возен парк

Денешните бизнис практики бараат сосема нов пристап кон корпоративната мобилност, а претприемачите се под притисок да го одберат вистинското решение за максимално искористување на придобивките на 21 век во корист на нивниот бизнис. Најдобрите компании го должат успехот на паметното и економично менаџирање со ресурсите, намалувањето на трошоците за зголемување …

Повеќе »

А1 Македонија го реализираше првиот повик на 5G технологија

A1 Македонија, како компанија што постојано ги имплементира најсовремените технологии што обезбедуваат највисоко ниво на квалитетот на услугата за своите корисници, со гордост објавува дека успешно ја заврши првата фаза на тестирање на примена на комерцијална 5G технологија во државата. Тестовите со комерцијални терминални уреди во географски ограничена реална средина, …

Повеќе »

Министерот Спасовски од Будва: Континуирано учествуваме во работата на меѓународните тела и организации

„Република Северна Македонија во последниве две години направи низа важни чекори кон усогласување со стандардите на ЕУ.  Правната и институционалната рамка за заштита на фундаменталните права во голема мера е воспоставена и реформите ја подобрија усогласеноста со европските стандарди за човековите права. Владата на РСМ јасно ја демонстрираше својата волја …

Повеќе »

Министерот Нуредини на Самит за води во Будимпешта

Делегација на Министерството за животна средина и просторно планирање, предводена од министерот Насер Нуредини учествуваше на Самитот за води, кој од од 15 до 17 октомври се одржуваше во Будимпешта, Унгарија. Централна тема на овогодинешниот Самит беше препознавање на преземените чекори, кои не се доволни за спречување на ескалација на …

Повеќе »

Министерот за култура Исмаили присуствува на Саемот на книгата во Франкфурт

Министерот за култура, Хусни Исмаили, од денеска (17 октомври) престојува во работна посета на Франкфурт, Сојузна Република Германија, по повод претставувањето на нашата држава на Меѓународниот саем на книгата. Годинашново, 71. издание на Саемот на книгата во Франкфурт се одржува од 16 до 20 октомври под мотото „Идеи што го …

Повеќе »

ИЗЛЕЗЕ ОД ПЕЧАТ КНИГАТА „ЗБОРОВИ СО ПЕРСИСКО ПОТЕКЛО ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК“ ОД ДОЦ. Д-Р ЗЕЌИР РАМЧИЛОВИЌ

Во издание на Диван, а со подршка на Министерството за култура и Иранската амбасада излезе од печат книгата „Зборови со персиско потекло во македонскиот јазик“ од доц. д-р Зеќир Рамчиловиќ. Ова е прва книга кај нас која ги проучува и ги диференцира персиските зборови од останатите со ориентално потекло.  Зборовите …

Повеќе »

Компанијата Синпекс од Битола за прв пат во земјава испорача електрична голф-кола 

Електричен автомобил (електромобил) — е автомобил што се движи со помош на еден или повеќе електрични мотори, користејќи ја електричната енергија складирана во батерии или друг уред за складирање на енергија. Електромоторите овозможуваат моментален вртеж на електричните автомобили, со што создаваат силно и рамномерно забрзување. Општо, електричните возила се сметаат …

Повеќе »

Димковски на одбележување на Светскиот ден на храната, со концептот за училишни градини до едукација на младите за вредноста на производството на храна

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, заедно со постојаниот координатор на Обединетите нации во Република Северна Македонија, Росана Дуџак и со градоначалникот на општина Гази Баба, Борис Георгиевски, присуствуваше на одбележување на Светскиот ден на храната во , ООУ “Крсте Мисирков” во Гази Баба. Оваа година, Светскиот …

Повеќе »

ПРОМОЦИЈА НА КОЛУМНИТЕ НА ПРОФ. Д-Р ЃОРЃИ МАРЈАНОВИЌ – ЈА ПРОДОЛЖУВАМЕ БОРБАТА НА ПРОФЕСОРОТ !!!

На 18 Октомври (петок) во 12:00 часот во свечениот амфитеатар на Правен факултет при УКИМ ќе се промовира книгата „Колумни” на професорот Марјановиќ, пишувани за „Дневник” во период од 1998 до 2006 год. Организатори на настанот се Фондацијата Ѓорги Марјановиќ и Правниот факултет „Јустинијан Први”. Промотори: Владимир Петрушевски Фили, претседател на Фондацијата …

Повеќе »