НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Македонската компанија за развој на софтверски продукти Интертек разви уникатен софтвер за транспортните компании

Македонската компанија за развој на софтверски продукти Интертек направи софтвер кој е единствен на македонскиот и регионалниот пазар,  кој опфаќа повеќе бизнис процеси, како планирање и менаџирање на ресурси и финансии, но функционира и како ТМС (Транспорт Менаџмент Систем)  кој се грижи за конкретните процеси поврзани со транспорт кај компаниите …

Повеќе »

Бабовски: Продолжен рокот за аплицирање за поврат на парите за камати на апликантите кои реализирале ИПАРД инвестиција со кредит од домашните банки 

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, го продолжи рокот за аплицирање за поврат на средствата за камати за  реализирани инвестиции по ИПАРД Програмата со помош на кредити. Новиот краен рок за поднесување на барањата за поврат на каматната стапка е до 15- ти февруари. Рокот се продолжува …

Повеќе »

ОФИЦИЈАЛНО ПРОМОВИРАНА МОНОГРАФИЈАТА „60 ГОДИНИ ВИТАМИНКА“

Вчера,16.01.2019, во Стопанската комора на Македонија промовирана е монографијата „60 години Витаминка“, чиј автор е Тачко Локвенец. Монографијата е посветена на успешната приказна за 6 децениското постоење на овој национален бренд, како и личниот придонес на Симон Наумоски, претседател на Одборот на директори на „Витаминка“ АД – Прилеп и неговиот …

Повеќе »

ЕУ Блокчеин хабот Македонија учесник на самитот во Куала Лумпур

Само еден месец по стартувањето на ЕУ Блокчеин хабот Македонија, македонскиот огранок учествуваше на Глобалниот самит на блокчеин технологија, насловен „Ослободете го потенцијалот: Блокчеин за Целите за одржлив развој“,  што на 12 јануари се случуваше во Куала Лумпур, Малезија. Азискиот град ги собра претседавачите на сите блокчеин ограноци од Европа, …

Повеќе »

“Емоции за еден град” – изложба за подобро утре

Изложбата Celebrate Life / Емоции за еден град на дизајнерот Горан Костовски – Ind.o.g. ќе биде поставена на 18ти јануари 2019 година во галеријата Акантус во Дебар Маало со почеток во 20 часот. Изложбата опфаќа илустрации кои што се цртани во периодот од 2014 до 2017 година. Секоја од нив …

Повеќе »

Градот Скопје продолжува со доделување субвенции за чистење на оџаците

Градот Скопје продолжува со доделување субвенции за чистење на оџаците, со цел намалување на загадувањето на амбиентниот воздух. За таа цел Град Скопје го објави Јавниот повик за субвенционирање на домаќинства и на други субјекти на подрачјето на Град Скопје за чистење оџаци за 2019 година. Со овој повик, Градот …

Повеќе »

Бранко Азески, денеска во Виена ќе земе учество на коморскиот инвестициски форум

Претседателот на Стопанската комора на Македонија и потпретседател на Коморскиот инвестициски форум, Бранко Азески,  денеска во Виена, ќе земе учество на настанот на кој ќе биде официјализирана соработката помеѓу Коморскиот инвестициски форум, Австриската федерална стопанска комора и Австриското федерално министерство за Европа, интеграции и надворешни работи, кое ја координира работата …

Повеќе »

Xiaomi претрпе загуби од 6 милијарди долари за три дена

Лошата недела во кинеската компанија и понатаму продолжува, овој пат повторно кај Xiaomi Corp. Акциите на компанијата депрецираа за уште 4,84 отсто во Хонг Конг, зголемувајќи го тридневниот пад на 18 отсто, и достигнаа пазарна вредност од 6,5 милијарди долари, пренесува Bloomberg. Акциите на Xiaomi беа отклучени за продажба по …

Повеќе »

ЈСП Скопје пушти во продажба електронски картички „Скопска“ со нов дизајн

ЈСП Скопје пушти во продажба електронски картички „Скопска“ со нов дизајн. Нов дизајн имаат и двата вида картички, персонализирани и неперсонализирани. Цената и функционалноста на новите „Скопска“, останува иста како и на старите картички. Новите „Скопска“ имаат и холограмска заштита, која овозможува поголем степен на безбедност од злоупотреба. Идејата и …

Повеќе »