НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Vip станува А1 во текот на 2019

Телекомуникациската компанија Vip, која е присутна на македонскиот пазар речиси 12 години e член на А1 Телеком Австрија Групацијата, водечкиот комуникациски провајдер во Централна и Источна Европа. А1 Телеком Австрија Групацијата обезбедува услуги (мобилни и фиксни) за приближно 24 милиони корисници вклучувајќи телефонија, безжичен интернет, мултимедијални услуги, податочни услуги,  решенија …

Повеќе »

Руските граѓани наскоро ќе се тушураат и со бојлерите на „Леов компани“ од Велес

Најголемиот македонски  производител на бојлери веќе e во поодминати преговори со руските компании „Санте гас“ и „Рос Климат“, испратени се мостри од производите и се очекува за брзо време да се воспостави деловна соработка.„Санте гас“  е заинтересиран за замена на пет и десетлитарските бојлери кои ги увезува од Кина со …

Повеќе »

Значително зголемен интересот на младите за програмите на ФИТР

Пристигнати се 88 предлог проекти во рамки на вториот јавен повик за финансирање научно-истражувачки проекти во основни и средни училишта – „Предизвик за млади истражувачи 2″ на Фондот за иновации и технолошки развој во соработка со Министерството за образование и наука. На повикот се пријавија 49 основни и 39 средни …

Повеќе »

Се лансираше апликацијата Мои Доктори на Твитер

Вчера официјално се лансираше апликацијата Мои Доктори на Твитер. Поради големиот интерес како и фактот дека апликацијата решава акутен проблем во македонското здравство, мислиме дека би била интересна за вашите читатели. Системот за електронско закажување Мој Термин е чекор во одличен правец, но не ја исполнува побарувачката за термини. Според нашите анализи, 30% …

Повеќе »

До крајот на 2027 година, сите градови во државата да бидат покриени со непрекинат 5G сигнал

На вчерашната седница, Владата на РСМ го усвои Националниот Оперативен Бродбенд План за пристап до побрзи и подобри интернет услуги согласно стандардите на ЕУ. Имајќи ги предвид овие ЕУ критериуми, како и идните најавени инвестиции на операторите во следните три години, националните бродбенд таргети за Република Северна Македонија утврдуваат дека …

Повеќе »

Студенти од Универзитетот на ЈИЕ на практична настава во ЈП „Комунална хигиена“-Скопје

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје неодамна потпиша Меморандум за соработка со Универзитетот на Југоисточна Европа, со цел размена на искуства, знаења, едукација, како и практична настава на студентите и усовршување на кадри од различни области. Во таа насока, шест студенти од овој Универзитет денеска започнаа со практична настава во ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, …

Повеќе »

Објавен Конкурсот за стипендии на Семос Академијата за графички и веб дизајн

Семос Академија распиша Конкурс за доделување стипендии на тема „S.O.S“, за академската 2019/2020 година за образовните профили Графички дизајнер и Веб дизајнер. Конкурсот трае 10 недели, односно сите кандидати кои ги исполнуваат условите, своите пријави ќе може да ги поднесат најдоцна до 17 април 2019 година. Конкурсот се однесува на …

Повеќе »

ОСНОВЦИТЕ ОД „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ СТРУМИЦА СО СВОИ ИЗУМИ И РЕШЕНИЈА ЗА ПРОФЕСИИТЕ НА ИДНИНАТА

Струмичките основци од „Никола Вапцаров“ преку свои изработки и идеи бараа решенија на некои од најгорливите светски проблеми. Младите умови уредуваа филмови, правеа презентации и нудеа свои идеи како да се решаваат проблемите и предизвиците на иднината, пишува Канал Вис. Овие активности се дел од глобалниот проект „Inovate your dreams“ …

Повеќе »

Опремата на Huawei има големи безбедносни недостатоци сметаат британски експерти

Одборот предводен од британската влада, кој ја надгледува проверката на опремата на „Huawei“ во Велика Британија обвинува дека кинескиот технолошки гигант Нuаwеі Тесhnоlоgіеѕ CO не успеал да се справи со пропустите во сигурноста на своите продукти. Констатациите објавени пред некој ден во Wаll Ѕtrееt Јоurnаl го поставуваат Хуавеј во нов …

Повеќе »