НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Високо ефикасни навики за студирање – на што да се подготват новите студенти

Најдобриот приватен универзитет во земјава, Меѓународниот Балкански Универзитет, ги отвори вратите за идните студенти за учебната 2019-2020 година. Досега на оваа реномирана високо образовна институција се запишале над 500 млади луѓе кои одлучиле своето академско знаење да го стекнат токму на еден од седумте факултети на МБУ – економија, инженерство, …

Повеќе »

Деветто издание на „100 Илјади поети за промена“ во Струмица

Во сабота, 28 септември 2019 година, со почеток во 19:30 часот во Babylon Café во Струмица ќе се одржи деветтото издание на поетската манифестација „100 Илјади поети за промена“, а Струмица повторно ќе биде домаќин на сите поети кои изразија интерес преку отворените повици да бидат дел од мисијата на …

Повеќе »

Агенцијата за храна и ветеринарство и годинава се вклучи во глобалното одбележување на Светскиот  ден на борба против беснило

Агенцијата за храна и ветеринарство и годинава се вклучи во глобалното одбележување на Светскиот  ден на борба против беснило – 28 септември, кој ќе се одбележи под мотото “Беснилото завршува овде”. Неделава, стручни лица од Агенцијата за храна и ветеринарство и Факултетот за ветеринарна медицина одржаа едукативен час за одговорно …

Повеќе »

Финансиската писменост е суштински елемент за секоја земја и нејзиниот развој

Добро развиен, безбеден и стабилен финансиски сектор кој може да ги задоволи потребите на корисниците на финансиски услуги е важен за секоја земја и нејзиниот развој. Широк спектар на финансиски производи е во интерес не само на инвеститорите, туку и на секој клиент поединечно. Во пазарната економија, секоја индивидуа пред …

Повеќе »

Се одржа главната активност на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на НАГРАДЕНИ АВТОРИ 2019

Од 12 – 26 септември 2019 во прекрасното опкружување на манастирскиот комплекс Св. Наум, Охрид се одржа главната активност на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО на НАГРАДЕНИ АВТОРИ 2019 – првиот дел од Програмата за престој на уметници ЗЛАТЕН ОСТЕН, во која учествуваа 7 уметници од 5 земји во светот. Учесниците се наградени …

Повеќе »

Државниот врв, институции, политички партии, невладини и експерти ќе говорат на големата конференција на ЦИВИЛ за изборни реформи

Точно 32 говорнички и говорници се потврдени на Конференцијата за изборни реформи: Перспективи на македонските избори што ЦИВИЛ, а бројот на пријави за присуство расте постојано, информираат од Тимот за комуникации на ЦИВИЛ. Конференцијата ќе ја отворат Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски и Амбасадорот на Сојузна Република Германија, …

Повеќе »

Претседателот Пендаровски ги прими иноваторите на проектот „Филтер за воздух вграден во велосипедско тркало”

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, вчера ги прими студентите од Машинскиот факултет – Скопје, коишто го создадоа проектот ГЕТ велосипед (Градски Еко Транспорт). Со нивниот пронајдок „Филтер за воздух вграден во велосипедско тркало”, неодамна учествуваа на меѓународната изложба  „KIWIE 2019″ одржана во Сеул, Јужна Кореја, каде што освоија …

Повеќе »

ООУ „Лазо Ангеловски“ партнер во два проекта на Еразмус+

ООУ „Лазо Ангеловски“ ќе биде партнер во два проекта на Еразмус+ во периодот од 2019 до 2021 година. Првиот проект Еразмус+ КА229 е насловен „Млади новинари денес – одговорни дигитални граѓани утре“, во кој координатор е училиште од хрватскиот град Ореховец, а партнери во овој проект, покрај ОУ „Лазо Ангеловски“, …

Повеќе »

Гугл планира инвестиција од 3 милијарди американски долари во Европа

Гугл планира да инвестира 3 милијарди долари за да ги прошири своите центри за податоци во Европа во текот на следните две години. Извршниот директор на Сундар Пичаи рече дека вкупната инвестиција во Интернет-инфраструктурата во Европа од 2007 година изнесува 15 милијарди евра. На состанокот со финскиот премиер Анти-Рајна во …

Повеќе »