НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Електрификацијата пристигна – Audi го претстави новиот e-tron

Audi e-tron е првиот целосно електричен модел од брендот Audi кој влегува во производство. Компанијата пред светот го претстави својот нов спортски, електричен SUV во Сан Франциско. Со експресивен дизајн, на новиот e-tron се истакнува електричната табла, Singleframe деталите и инфикаторите за високонапонската технологија која овозможува специјално и уникатно возачко …

Повеќе »

ОБЈАВЕН ЈАВНИОТ ПОВИК ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЕКТИ И АКТИВНОСТИ ОД ОБЛАСТА НА КУЛТУРАТА ВО ГРАД СКОПЈЕ

  Град Скопје,  вчера (17 септември 2018 година) го објави Јавниот повик за финансирање проекти и активности од областа на културата од интерес на Градoт за  2019  година, на кој може да се поднесат предлог-проекти за следните области:  Поддршка на проекти, манифестации и активности во доменот на професионалното, аматерското и …

Повеќе »

Македонските стартап компании ќе се претстават пред германската индустрија

Главниот оперативен директор на берлинската стартап сцена „Бетахаус“ пристигнува во Скопје и ќе учествува на ексклузивна презентација на бизнис идеи (питчинг) од страна на македонски стартап компании.  На 6-ти и 7-ми октомври 2018 година, за прв пат во Македонија, Фондацијата проф. д-р Димитар Стамболиев и Центарот за трансфер на технологии …

Повеќе »

Македонски Телеком го изведе првото 5G демо во Македонија

Денес, во Скопје, Македонски Телеком го реализираше првото 5G демо во земјата, со што направи уште еден чекор кон воведувањето на оваа технологија во Македонија, која ќе овозможи технолошки напредок на општеството и многу нови функционалности за корисниците. За прв пат во регионот, измерена е брзина преку мобилната мрежа, која …

Повеќе »

ОДРЖАН 12 НОВОСАДСКИ СТРИП ВИКЕНД

Како резултат на континуираната соработка со стрип-чинители од регионот, Стрип-центарот на Македонија со седиште во Велес на 14 и 15 септември  промовираше македонскиот стрип на 12. по ред „Новосадски стрип-викенд“. На овој стрип-фестивал, Ване Трајков, извршен-директор и Томе Трајков, програм-координатор на СЦМ остварија  интензивни контакти како со реномирани стрип автори …

Повеќе »

Најавено седмото издание на AllWeb- конференција за дигитални комуникации

Дигитална трансформација претставува процес на зголемена употреба на дигитални алатки и технологии од страна на една организација (компанија) со цел да се изврши коренита промена на внатрешните и надворешните процеси и функции на истата. Ако сака да успее на пазарот, секоја корпорација, бренд, мало или средно претпријатие, фриленсер, занаетчија, мора …

Повеќе »

Huawei Mate 20 Lite – партнер и портрет на современиот млад бизнисмен

Ако барате пример за тоа како се развива Huawei како бренд и компанија, само треба да ја разгледате главната серија Mate. Уште со основањето на династијата, Huawei Mate 10, се гледа посветеноста на Huawei кон иновации и надминување на сите предизвици. Овој дух на борба се претвори во омилен уред …

Повеќе »

Гостивар ќе биде првиот град на Балканот со смарт-систем за зонско паркирање

Во Гостивар се враќа зонското паркирање. Денес се потпиша договор за јавно-приватно партнерство кој што на претпријатието за управување со јавни паркиралишта и на граѓаните на Гостивар, ќе им донесе многу придобивки, а следната година ќе се применува и смарт-систем, прв од ваков вид не само во Македонија, туку и …

Повеќе »

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар има храна третирана со јонизирачко зрачење, согласно Мониторинг програма за безбедност на храна. Испитувањата ќе се вршат во Интегрираната лабораторија за примена на јонизирачки зрачења при Факултетот за електротехника и информациски технологии. Агенцијата ќе зема …

Повеќе »