НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Отворен нов повик за млади европски амбасадори

Повикот за аплицирање за Млади европски амбасадори е објавен на 20 мај, на webalkans.eu. Можат да аплицираат сите млади лица на возраст од 18 до 29 години од регионот на Западен Балкан. Како што информира Делегацијата на ЕУ во земјава, младиот европски амбасадор е млад активист кој се гледа себеси …

Повеќе »

Конференција „Перспективите на балканската археологија (ПеБА)“ во Охрид

Трета интернационална конференција „Перспективите на балканската археологија (ПеБА)” почнува денеска во Охрид. Во фокусот ќе биде „Механизмот на моќта во бронзеното и железното време во Југоисточна Европа”. Интересот за научното истражување на темата елита и моќ во Југоисточна Европа почнува со откривањето на т.н кнежевски гробови и извонредните наоди пронајдени …

Повеќе »

Тркалезна маса „Заедно до брзо решение на насилството врз жените и семејното насилство“

Тимот на Сојуз-Национален совет за родова рамноправност денеска организира тркалезна маса на тема „Заедно до брзо решение на насилството врз жените и семејното насилство”. Воведен збор на дискусијата, како што е најавено, ќе има министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска. Во рамките на организацијата функционира националната, мобилна СОС …

Повеќе »

Лабораторија ИНО ФАБ ЛАБ на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје

На Технолошко-металуршки факултет во Скопје денеска ќе биде отворена Лабораторијата за производство ИНО ФАБ ЛАБ, основана со поддршка од Фондот за иновации и технолошки развој во рамки на „Предизвикот за воспоставување лаборатории за производство FAB LABS – Младите создаваат” и со поддршка од Амбасадата на САД во државава. -Лабораторијата ќе …

Повеќе »

Конференција „Ставови на граѓаните и граѓанските организации и ефекти од секторските работни групи“

Конференција на тема „Високи надежи и големи падови: Ставови на граѓаните и граѓанските организации и ефекти од секторските работни групи” ќе се одржи денеска во Скопје, во рамки на проектот „Дијалог со граѓанските организации – Платформа за структурно учество во ЕУ-интеграциите”. Проектот го координира и спроведува Фондацијата Отворено општество – …

Повеќе »

Квалитетното образование клучно за економскиот раст и задржувањето на младите во државава

Без образование нема одржлив развој. Образованието е пасош кон подобра иднината за младите, а кога нема ни образование, ни млади, нема ни успешна држава. Секојдневните истражувања се сè позагрижувачки, младите немаат доверба во образованието, во политичките партии, а дополнително се соочуваат со невработеност и нееднаков пристап до образование поради сиромаштијата. …

Повеќе »

Конференција за популаризација на науката кај децата

Фондацијата „Кантарот” денеска ќе организира конференција „Наука за деца” на која голем број македонски научници кои работат во земјава и во странство ќе дискутираат за начини и практики на учење и како новите содржини може да се направат подостапни и поинтересни за децата. Во претпладневниот дел на програмата ќе се …

Повеќе »

Комуникации и дигитални медиуми – нова програма на Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, СИТИ Колеџ

Променливото комуникациско опкружување заедно со постојаниот развој на дигиталните медиуми ја создадоа потребата за добро образование и професионални кадри во овие области. Одделот за хуманистички науки на Европскиот кампус на Универзитетот Јорк, СИТИ Колеџ создаде нова едукативна програма за додипломски студии, што претставува одговор на динамичните промени во овој сектор. …

Повеќе »

Шаќири – Серафимовски: со координиран пристап до поквалитетно високо образование и повеќе можности за научно – истражувачки проекти

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири и претседателот на Националниот совет за високо образование и научно – истражувачка дејност проф. д-р Тодор Серафимовски во рамки на редовната комуникација и координација, денес остварија нова работна средба на која се зборуваше за тековните активности кои двете институции ги преземаат за унапредување …

Повеќе »