НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Студент од Машински факултет го освои првото место на Меѓународната студентска олимпијада за проектирање на технологии за обработка со обликување

Ташули Талески, студент на Машинскиот факултет во Скопје го освои првото место на Меѓународната студентска олимпијада за проектирање на технологии за обработка со обликување за 2019 година. Ташули е студент од насоката Производно инженерство при Институтот за производно инженерство и менаџмент на Машинскиот факултет во Скопје. Олимпијадата се организира од 2015-та …

Повеќе »

До 2025 година, производството на електрични возила во Европа ќе достигне 4 милиони

Споредено со периодот 2019 – 2025 година, производството на електрични возила во Европа ќе се зголеми за 6 пати, односно 4 милиони парчиња или максимум 20%. Сите големи европски производители – Vоlkѕwаgеn, ВМW и Dаіmlеr, РЅА и Rеnаult-Nіѕѕаn-Міtѕubіѕhі се повеќе се залагаат на електричните модели, покажува анализата која ти посочува …

Повеќе »

Македонски средношколци поддржани од ФИТР се вратија од Париз со два бронзени медали

Средношколците Стефан Стојковиќ и Стефан Дамчевски, освоија бронзени медали на Меѓународната олимпијада по хемија – IchO (International Chemistry Olympiad) која се одржа во Париз од 27 до 30 јули. Покрај Стојковиќ кој е ученик од СУГС “Раде Јовчевски Корчагин” и Дамчевски од ПСУ “Јахја Кемал” од Струга, во тимот којшто …

Повеќе »

Samsung и Microsoft го прошируваат стратешкото партнерство за континуирана поврзаност на сите уреди и платформи

Дури 42% од вработените поминуваат повеќе од три часа дневно работејќи на своите мобилни телефони, додека кај миленијалците тој процент е поголем и достигнува 52% – резултати на аналитичката компанија CSS Insight . Корисниците на кои мобилниот телефон им е примарен уред се сѐ поголем дел од работната сила, па …

Повеќе »

Завршен настан на твининг проектот за ефективно спроведување на европското законодавство за природа

Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска, присуствуваше и се обрати на завршниот настан на  твининг проектот: “Зајакнување на капацитетите за ефективно спроведување на европското законодавство во областа на заштитата на природата“, кој вчера се одржа во Природно-научниот музеј во Скопје. – Министерството за животна …

Повеќе »

Инвестиција во ресторан и столб на Водно, причина зошто АЕК не им дава индиректна помош на радиодифузерите

Нема простор ниту време да се интервенира во намалувањето на надоместокот за користење на радиофреквенциите, па за да нема правни последици по радиодифузерите, најдобро е тие да си ја подмират обврската, тоа беше одговорот на претседателот на комисијата на АЕК, Стевица Јосифовски кадар од СДСМ, кој беше претседател на на …

Повеќе »

Голем интерес за Втората годишна конференција за е-трговија: Првите карти распродадени за само 10 дена

Дека македонските бизнисмени се заинтересирани за надградување на своите познавања од областа на електронската трговија, говори фактот дека првите карти за Втората конференција за е-трговија во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија, пуштени во продажба по Super Early Bird цена, беа распродадени уште во првите 10 дена. Во моментов …

Повеќе »

Сите три модели на iPhone во 2020 година ќе поддржуваат 5G

Во јуни, реномираниот аналитичар Мин-Чи Кво рече дека „Епл“ ќе опреми со 5G поддршка два од моделите на iPhone наменети да бидат објавени следната година. Тој сега ја ажурира неговата прогноза, велејќи дека сите три ќе поддржуваат мрежи од следната генерација, објавија светските медиуми. Неговиот коментар доаѓа неколку дена откако …

Повеќе »

Британска компанија дава 2800 евра месечно за да купите суперколи во ОАЕ

HushHush, британски продавач на луксузни стоки, бара да ангажира агент кој ќе патува во Обединетите Арапски Емирати и другите соседни земји во регионот, да бара напуштени супер коли, да ја тестира нивната состојба и да ги продаде. Годишната плата што компанијата ја нуди е 33.329 евра или 2770 евра месечно. …

Повеќе »