НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Brainster ја отвори првата Data Science академија во Македонија и регионот

Во насока на заложбите да понуди едукативни програми кои ќе одговорат на зголемената побарувачка на вештини поврзани со новите технологии, едукативниот центар Brainster започнува со Академијата за Data Science, прва од овој тип и методологија, не само во Македонија туку и во регионот. Првите 18 учесници, селектирани од над 100 …

Повеќе »

Крајно време е неформалните собирачи да се интегрираат во организиран систем за собирање отпад

Се проценува дека околу 5.000-10000 лица во Македонија, главно од Ромската популација живеат од собирање отпад како неформални собирачи.  За нив не постојат прецизни податоци, бидејќи повеќето од нив немаат ни лични карти, а дел од нив собираат отпад од пакување повремено. Тие не се дел од организираниот систем на …

Повеќе »

Детската имагинација не познава граници – Летната Design Thinking школа покажа дека најмладите можат да го сменат светот, ако им се даде вистинска шанса за тоа! 

Децата се имагинативни, храбри и самоуверени уште од најрана возраст. За да можат да ја изразат својата креативност потребни им се нови методи кои ќе ги научат како да го направат тоа. Новите методи се неопходни бидејќи ќе ги научат децата на нов пристап кон совладување на проблемите и решавање …

Повеќе »

Завршна прес конференција за проектот „Цело е кога има се“ во рамки на Програмата за општинско корисна работа 2018

Денеска во просториите на Општина Крива Паланка, градоначалникот Борјанчо Мицевски и локалниот координатор  Елена Христовска  одржаа завршна прес конференција  за проектот „Цело е кога има се“. Општина Крива Паланка успешно, по трет  пат,  го заврши спроведувањето на проектот „Цело е кога има се“, произлезен од Програмата „Општинско-корисна работа“ поддржана од …

Повеќе »

Технологија за анализа на квалитетот на сточната храна за прв пат ќе се воведува во Северна Македонија

Денеска во Битола се одржа првата од циклус обуките за анализа на квалитетот на сточната храна со користење на NIR (Near Infrared Spectroscopy) уреди. Овие уреди за прв пат се воведуваат во млекопроизводствениот процес во земјата преку активност која е заеднички финансирана од Проектот на УСАИД за развој на деловниот …

Повеќе »

Игор Поповски – основач и извршен директор на ЦРНОБЕЛО МЕДИА меѓу 40-те најуспешни бизнис лидери под 40 години во Југоисточна Европа

Игор Поповски (33) основач и извршен директор на ЦРНОБЕЛО МЕДИА го доби престижното признание  “40 under 40” на Global Top Brands Awards. Во конкуренција од 360 номинирани бизнис лидери од Македонија, Албанија, Косово, Бугарија, Црна Гора, Србија, Хрватска и БиХ, одбрани се 40-те најуспешни во Југоисточна Европа. Ексклузивната “40 under …

Повеќе »

Kapsch TrafficCom во Бугарија го испорача првиот систем за електронска вињета во ЕУ пред предвидениот рок

Конзорциумот Kapsch Traffic Solutions, испорача целосно функционален систем на е-вињета на национално ниво во Бугарија. Системот беше вклучен и предаден два месеци пред предвидениот рок, на 17 декември 2018 година. Целосното докажување на ефикасноста на системот беше потпишано во мај 2019 година, а бугарските власти го прифатија без приговори. Додека …

Повеќе »

Истражување – Колкави се просечните месечни нето примања во ИТ секторот

Во периодот од 6 февруари до 6 март 2019 година, македонскиот портал за информатичка и комуникациска технологија IT.mk спроведе опсежна анкета за состојбата на македонската ИТ работна сила. Анкетата, во која земаа учество повеќе од илјада професионалци од ИТ индустријата, прикажува клучни факти за програмерите, девелоперите, графичките дизајнери и професионалците …

Повеќе »

Студентски кредит од Халк Банка со 0% камата за студирање на Меѓународниот Балкански универзитет

Меѓународен Балкански универзитет и Халкбанк АД Скопје со цел да помогнат во едуцирање на младите создадоа заеднички производ – Студентски кредит со 0% камата и со промотивна школарина од 1000 евра. Целта на оваа кампања насловена „Инвестирај во знаењето“ е на студентите и нивните семејства да им се понуди уникатна …

Повеќе »