НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Американските компании веќе не смеат да купуваат телекомуникациска опрема и опрема за надзор од „Хуавеи“

Трговските ограничувања на САД за Huawei продолжуваат веќе со месеци. Сега се чини дека односите меѓу кинеската компанија и администрацијата на Доналд Трамп продолжуваат да бидат комплицирани. Претходната недела Белата куќа објави дека е воведена нова забрана за трговија со сите федерални институции и бизниси со „Хуавеи“. Пресудата стапи во …

Повеќе »

Во седумте основни општински училишта jазиците на помалите етнички заедници, изборен предмет за трето одделенците

Општина Центар информира дека почнувајќи од учебната 2019-2020 година, во седумте општински основни училишта, како изборен предмет за трето одделенците, ќе се воведе изучување на јазиците на помалите етнички заедници во Република Северна Македонија. Во текот на месец мај, по препорака на Министерството за образование и наука, Општина Центар спроведе …

Повеќе »

Јанкуловски: Тоа што ректорот го прима од Ректоратот е само функционален додаток на плата додека ја врши функцијата ректор

Професорот. д-р Никола Јанкуловски, ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје реагираше на соопштението на Државната комисија за спречување на корупцијата, изнесено на прес конференцијата одржана на 12. 8. 2019 година. Реакцијата ви ја пренесуваме во целост: „Официјалното соопштение на Државната комисија за спречување на корупцијата изнесено на …

Повеќе »

Студент од Машински факултет го освои првото место на Меѓународната студентска олимпијада за проектирање на технологии за обработка со обликување

Ташули Талески, студент на Машинскиот факултет во Скопје го освои првото место на Меѓународната студентска олимпијада за проектирање на технологии за обработка со обликување за 2019 година. Ташули е студент од насоката Производно инженерство при Институтот за производно инженерство и менаџмент на Машинскиот факултет во Скопје. Олимпијадата се организира од 2015-та …

Повеќе »

До 2025 година, производството на електрични возила во Европа ќе достигне 4 милиони

Споредено со периодот 2019 – 2025 година, производството на електрични возила во Европа ќе се зголеми за 6 пати, односно 4 милиони парчиња или максимум 20%. Сите големи европски производители – Vоlkѕwаgеn, ВМW и Dаіmlеr, РЅА и Rеnаult-Nіѕѕаn-Міtѕubіѕhі се повеќе се залагаат на електричните модели, покажува анализата која ти посочува …

Повеќе »

Македонски средношколци поддржани од ФИТР се вратија од Париз со два бронзени медали

Средношколците Стефан Стојковиќ и Стефан Дамчевски, освоија бронзени медали на Меѓународната олимпијада по хемија – IchO (International Chemistry Olympiad) која се одржа во Париз од 27 до 30 јули. Покрај Стојковиќ кој е ученик од СУГС “Раде Јовчевски Корчагин” и Дамчевски од ПСУ “Јахја Кемал” од Струга, во тимот којшто …

Повеќе »

Samsung и Microsoft го прошируваат стратешкото партнерство за континуирана поврзаност на сите уреди и платформи

Дури 42% од вработените поминуваат повеќе од три часа дневно работејќи на своите мобилни телефони, додека кај миленијалците тој процент е поголем и достигнува 52% – резултати на аналитичката компанија CSS Insight . Корисниците на кои мобилниот телефон им е примарен уред се сѐ поголем дел од работната сила, па …

Повеќе »

Завршен настан на твининг проектот за ефективно спроведување на европското законодавство за природа

Државниот секретар во Министерството за животна средина и просторно планирање Ана Петровска, присуствуваше и се обрати на завршниот настан на  твининг проектот: “Зајакнување на капацитетите за ефективно спроведување на европското законодавство во областа на заштитата на природата“, кој вчера се одржа во Природно-научниот музеј во Скопје. – Министерството за животна …

Повеќе »

Инвестиција во ресторан и столб на Водно, причина зошто АЕК не им дава индиректна помош на радиодифузерите

Нема простор ниту време да се интервенира во намалувањето на надоместокот за користење на радиофреквенциите, па за да нема правни последици по радиодифузерите, најдобро е тие да си ја подмират обврската, тоа беше одговорот на претседателот на комисијата на АЕК, Стевица Јосифовски кадар од СДСМ, кој беше претседател на на …

Повеќе »