НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Алиу: Со квалитетно образование до намалување на одливот на мозоци

Стратешка цел на Владата и на Министерството за образование и наука е преку инвестиции во квалитетно образование да поттикнеме побрз, поинклузивен и поодржлив економски раст. Искуствата од развиените земји кон кои се стремиме, покажуваат дека квалитетното образование ги зголемува примањата во текот на животот и е едно од трите клучни …

Повеќе »

Конференција „Отворено за корупцијата во спортот и штетата што корупцијата ја нанесува на младите спортски таленти“

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска денеска ќе биде домаќин на конференцијата „Отворено за корупцијата во спортот и штетата што корупцијата ја нанесува на младите спортски таленти“, која ќе се одржи во „Клубот на пратеници“.

Повеќе »

Презентација на истражувањето „Зошто младите заминуваат надвор од државата”

На Правниот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ ќе бидат презентирани резултатите од спроведеното истражување „Зошто младите заминуваат надвор од државата”. Младите се незадоволни од своето место во државата, се поголем број од нив сакаат да ја напуштат Македонија. Неверојатни 58% од младите велат дека би се иселиле од земјава, а …

Повеќе »

Герасимовски: Учениците со посебни образовни потреби ќе ги посетуваат асистенти и за летниот распуст

Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски во емисијата Утрински Брифинг на Слободна ТВ најави посета на 10 асистенти на ученици со посебни образовни и за време на летниот распуст. Овие асистенти досега само во текот на учебната година им помагаа на учениците со посебни образовни во извршување на училишните работи, …

Повеќе »

На Универзитетот во Тетово претставени можностите за стипендии за студии и усовршување во САД

Претставници на Американската амбасада во земјава денеска на Универзитетот во Тетово презентираа програми за студирање и професионален развој во Соединетите Американски Држави. Претставени беа повеќе видови стипендии што ги нуди Амбасадата, со посебен фокус на студентските програми „Фулбрајт“ за постдокторски студии и „Хуберт Хамфри“ за професионалци. –Овие програми се тековни …

Повеќе »

Завршен настан на проектот Еразмус + за поттикнување претприемништво преку иновативно учење

Завршен настан на проектот Еразмус + „Поттикнување на претприемништво со подобрени вештини преку иновативно учење” се одржа денеска во Скопје. Проектот, како што појасни Викторија Митрикескa, координатор на проектот, е посветен на учениците од средните стручни училишта. – Три средни стручни училишта беа партнери во рамки на проектот – СГГУ …

Повеќе »

Доделување пофалници и награди на најдобро дипломираните студенти во учебната 2020/2021 година на УКИМ

По повод одбележувањето на 73-годишнината од основањето на Универзитетот и одбележувањето на 24 Мај – Денот на светите Кирил и Методиј – патрониот ден на Универзитетот, денеска на платото пред влезот на Ректоратот ќе бидат доделени пофалници и награди на најдобро дипломираните студенти во учебната 2020/2021 година на Универзитетот „Св. …

Повеќе »

Презентација на средните стручни училишта во ОУ„Блаже Конески“ во Скопје

Со цел подобрување на имиџот на средното стручно образование и потикнување на младите да се запишуваат во средните стручни училишта и да ги изучуваат занаетчиските занимања кои нудат перспектива и вработување пред деветтооделенците и нивните родители во Основното училиште „Блаже Конески” во Општина Аеродром ќе бидат презентирани средните стручни училишта …

Повеќе »

Шаќири: Математичарот Амир е потврда дека на талентираните деца им треба лична волја за успех и посветени наставници

Младиот Амир покажа дека ниедна животна препрека не може да те спречи во желбата да успееш во тоа што го сакаш и во што ќе вложиш многу труд. Нам, како претставници на државата ни останува да го поддржиме во неговата лична борба за повисоко образование и остварување на потенцијалите, што …

Повеќе »