НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

За првпат доделени наградите „Предводници на Целите за одржлив развој“

Здружението Конект за првпат во нашата земја ги додели наградите „Предводници на Целите за одржлив развој“  на компании, поединци, млади бизнис лидери од компании поради нивниот придонес кон Целите за одржлив развој (SDGs). Наградите им беа врачени на: Компаниите: Пивара АД Скопје, Фармахем, Цементарница УСЈЕ АД Скопје, Алкалоид АД Скопје, …

Повеќе »

Нов Volkswagen T-Roc R: Совршена комбинација на перформанси и дизајн

Volkswagen ќе го претстави T-Roc во најмоќната R изведба на Меѓународниот саем на автомобили во Женева. Развиено од Volkswagen R, ова моќно возило располага со неколку импресивни податоци за ефикасноста: четирицилиндричен TSI мотор со капацитет од 2 литри и излезна моќност од 221 kW / 300 КС, како и вртежен …

Повеќе »

Оддржана 4-та работилница а изготвување на нацрт-стратегија за млади во општина Крива Паланка

Во текот на вчерашниот ден се оддржа и четвртата последователна работилница за изготвување на нацрт стратегија за млади во организација на здружението Центар за младински иницијативи Цик-Цак од Крива Паланка. Четирите работилници се одвиваат во рамки на проектот„Промоција на младинскиот активизам преку креирање на институциска платформа за младински потреби“ и …

Повеќе »

Roche купува американски производител на лекови

Roche Holding AG, во понеделникот објави дека ќе го купи Spark Therapeutics за 4,3 милијарди долари. Швајцарскиот производител на лекови работи во сферата на хемофилијата и се стреми да го одржи темпото на генската терапија, пренесува Ројтерс. Roche ќе плати $ 114.50 по акција, што е над 122% од цената …

Повеќе »

Прв државен натпревар “Прва Лего Лига“- Над 100 деца се натпреваруваат со свои иновативни решенија

Над 100 деца вчера во Штип се натпреваруваа на првиот државен натпревар „Прва Лего Лига“ за деца од 9 до 16 години што е меѓународна мултидисциплинарна истражувачка програма која ги инспирира младите луѓе да истражуваат во науката и да решаваат реални проблеми. Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски …

Повеќе »

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ ПОТПИША МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА СО „СИТЕ СИТИ“

Како општествено одговорно претпријатие, ЈП „Комунална хигиена“-Скопје потпиша Меморандум за соработка со Здружението „Сите сити“, со цел поуспешна реализација на активностите поврзани со намалување на фрлањето храна на територија на градот Скопје, како и насочување на спасената храна од бизнис субјектите кон социјално загрозените граѓани. Со потпишувањето на Меморандумот за …

Повеќе »

Заврши меѓународна коференција за продлабочување на односите меѓу граѓаните од Дупница и Крива Паланка

Заврши четиридневната меѓународна конференција, која се спроведе во рамки на проектот „Споделени вредности – споделена Европа”, финансиран од програмата Европа за граѓаните на ЕУ, кој што се имплементира во партнерство помеѓу општина Дупница, општина Крива Паланка и Центар за одржлив развој ЕГРИ од Крива Паланка. Конференцијата започна на 18 февруари …

Повеќе »

Алкалоид потпиша нов меморандум за соработка за програмата за практикантство со медицински и технолошко-металуршкиот факултет

Со цел да се поттикне развојот на креативноста кај студентите, нивното лично и професионално профилирање како и подготвеноста за соочување со идни професионални предизвици „Алкалоид АД Скопје“ потпиша „Меморандум за соработка“ за програмата за практикантство со уште два факултети при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје – медицинскиот и …

Повеќе »

Општествено одговорен ЧР проект за студенти организиран од македонски компании во партнерска соработка со компании од Адриатик регионот

Промените и динамиките во современото бизнис окружување се поизразено ја менуваат и мапата на бараните вештини и знаења од страна на идните професионалци кои треба да се вклучат и да почнат да ја градат својата кариера на пазарот на труд. Оттука важноста на функцијата Човечки ресурси станува се поважна функција, …

Повеќе »