НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ доделува 42 нови стипендии

Фондацијата „Трајче Мукаетов“ дванаесетта година по ред, доделува стипендии на студенти на Фармацевтскиот и Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ од Скопје. Годинава, доделени се 42 нови стипендии на 22 студенти на Фармацевтскиот и 20 студенти на Медицинскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје,. Согласно објавениот …

Повеќе »

Претставени резултатите од мониторингот на јавните набавки на локално ниво во Скопскиот плански регион

Денес, беа претставени резултатите од мониторингот на јавните набавки на локалните самоуправи во Скопскиот регион за 2018 година, спроведени во Проектот „Зајакнување на транспарентноста и отчетноста на општините при трошењето на јавните средства”, на Здружението на економски новинари, а во рамките на проектот „Мрежа за транспарентност, отчетност и интегритет во …

Повеќе »

Податоците како предуслов за меѓународна конкурентност – МАСИТ успешно за реализираше 16тата годишна конференција

Денес (31.10.2019 година) се одржа 16тата конференција на Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии МАСИТ со темата – DATA AS AN ASSET. Поттикнати од аспирациите на македонските ИКТ компании да станат поконкурентни на европскиот и светскиот пазар, како и од прогресивни извозни волумени на ИКТ индустријата, ИКТ Комората МАСИТ …

Повеќе »

Дванаесеттата национална конференција за рак на дојка се одржа со фокус на персонализирана терапија

Со презентирање на новата иновативна терапија составена од биолошките лекови, од неодамна присутни и во Македонија и под мотото „Има живот и после ракот, научи како да го живееш” се одржа дванаесеттата годишна Национална конференција за рак на дојка. И оваа година, од говорниците беше испратена силна порака до сите …

Повеќе »

Започна Твининг проектот „Јакнење на институционалниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во ЕСЦБ”

Започна Твининг проектот „Јакнење на институционалнниот капацитет на Народната банка на патот кон нејзино членство во Европскиот систем на централни банки”. Главна цел на овој проект финансиран од Европската Унија (ЕУ) е да се поддржи нашата централна банка во натамошното усогласување на правилата, регулативата, политиките и работењето со стандардите на …

Повеќе »

Младите иноватори од ООУ „Лазо Ангеловски“ создадоа рециклирачки систем

Учениците од ООУ „Лазо Ангеловски“ создадоа аквапоничен рециклирачки систем, финансиран од Фондот за иновации и технолошки развој преку програмата „Предизвик за млади истражувачи“. Учениците и нивните наставници ги презентираа сите составни делови на системот што се наоѓа во училиштето, како и нивната функција и намена. Имено, со овој систем се …

Повеќе »

Зошто биолошките лекови се иновативни лекови

Со текот на годините, големи истражувања и развоjни решенија за справување со ракот добија интензитет. Освен откривањето на карциномот во раните фази, потребно е да се стави поголем акцент на понови, понапредни и иновативни пристапи за третман, особено затоа што конвенционалните терапии како што се хемотерапија, зрачење и инвазивна хирургија …

Повеќе »

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Даријан Сотировски во дводневна работна посета на Република Албанија

Директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Даријан Сотировски од денес е во дводневна работна посета на Република Албанија. Во рамки на посетата ќе биде остварена билатерална средба со директорката на Државниот комитет на култови, каде ќе се разговара за продлабочување на соработката помеѓу двете држави …

Повеќе »

Орден на честа за наука и уметност за ректорот Јанкуловски од Австрија

Амбасадата на Република Австрија во нашата земја на свеченоста организирана по повод Националниот празник кој се одржа на 24 октомври оваа година во Македонската опера и балет, на проф. д-р Никола Јанкуловски, ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ му додели медал, односно највисокото признание – крст на честа за …

Повеќе »