НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Публицис групацијата го информира целиот свет дека ја лансираа платформата Marcel AI

Marcel  ќе ја забрза трансформацијата на Публицис групацијата од холдинг компанија во деловна платформа од 80,000 вработени.    Публицис групацијата[Euronext Paris: FR0000130577, CAC 40] денес и официјално ја лансираше платформата Marcel – именувана според основачот на Публицис Marcel Bleustein-Blanchet –  иновација која базира на можностите на вештачката интелигенција  AI, и која …

Повеќе »

Уште една недела до најголемиот настан за човечки ресурси – Годишната меѓународна конференција

Седум престижни професионални и експерти од полето на човечките ресурси на 31 мај, во хотелот Александар Палас во Скопје ќе дебатираат на темата “From HR to RH – Respect for Humanity” (Од менаџмент со човечки ресурси – до почит кон луѓето) на десеттата јубилејна Меѓународна конференција за човечки ресурси. Уникатна и единствена тема, …

Повеќе »

Владата предвидува поддршка на усвојување и прилагодување на иновативни и напредни технологии

На вчерашната 69-та седница, Владата на Република Македонија донесе неколку одлуки. Со измените и дополнувањата на Правилник за инструментот за поддршка – кофинансирани грантови за воспоставување, работење и инвестиции на деловно – технолошки акцелератори, кои беа усвоени на седницата, ќе се доделува финансиска поддршка за воспоставување (опционално) и работење на …

Повеќе »

Регионален форум за забрзување на растот на информатичките компании преку инвестиции и вмрежување на 7ми и 8 јуни во Скопје

На 7ми и 8ми јуни во Скопје ќе се одржи дводневна конференција во организација на Enterprise Europe Network во Македонија која има за цел да го забрза вмрежувањето на малите и средни претпријатија од секторот на информатички технологии, но и да понуди можности за финасирање на иновативни технолошки проекти и …

Повеќе »

Нов систем за наводнување во валандовско, објавен јавниот повик за изведувач за Програмата Јужновардарска долина втора фаза

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство го објави јавниот повик за изведувач за проектот за наводнување на Јужната долина на Вардар, втора фаза. Проектот   предвидува   изградба   на   водостопанска структура   за   пренасочување   на   реката   Вардар, рехабилитација на водозафатот и целосно автоматизирана пумпна станица. Ќе се гради главен гравитационен цевковод со 4 …

Повеќе »

Зелената енергија во препород на Овчеполието

Ветерните паркови и фотоволтажните централи можат да бидат движечката економска сила на Овчеполието, но и основа за економски развој на целиот регион. Мерењата на ветерот во периодот од јуни 2016 година до мај 2017 година покажале дека има постојан ветер со измерена брзина од 6,18 метри во секунда. Регионот е …

Повеќе »

Се одржа Rethink – креативниот маратон на тема „Smart cities: Rethinking how the city works and lives”

Овој викенд во Младинскиот Културен Центар се одржа Rethink креативниот маратон на тема „Smart cities: Rethinking how the city works and lives” организиран од Солвео, првата агенција за иновации и М3ДС, академијата за 3D и game design, на кој целта беше да се креираат иновативни решенија за подобро функционирање на …

Повеќе »

Прва награда за ФЕИТ на натпреварот ICAMES во Истанбул

Пет студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии освоија прво место на натпреварот ICAMES 2018 (International Cultural and Academic Meeting of Engineering Students), организиран од Универзитетот Богазичи во Истанбул. ICAMEC претставува меѓународен натпревар за инженерство и култура на кој учествуваат студенти од речиси сите континенти во светот и 23 …

Повеќе »

Конференција за образование на наставниците: Неопходна е државна стратегија за мотивација на најдобрите ученици да станат наставници

Идните наставници во текот на своите студиски програми се стекнуваат само со дел од неопходните основни професионални знаења и вештини предвидени со нормативите. Затоа се неопходни дополнителни образовни реформи со кои би се подобриле професионалните компетенции на наставниците во земјава, но тие нема да дадат соодветен ефект доколку државата не …

Повеќе »