НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Онлајн панел-дискусија на тема „Општествата во време на кризи: причини и последици”

Многу погрешивме што во решавањето на светскиот проблем на пандемија од коронавирусот се одлучивме да одиме во продолжување на мандатот на техничката влада. Распуштено Собрание, немаме јаки инстиуции и сакаме сите проблеми да ги реши полицијата и техничката влада. Ова е мислење на амбасадорот Мухамед Халили, кој учествуваше на денешната …

Повеќе »

Млади иноватори од нашата земја ќе учествуваат во глобалниот младински предизвик „Generation Unlimited” (Генерација без граници) со две решенија за #ДигиталнаИнклузија на деца со попреченост

Два тима млади иноватори кои креираа дигитални решенија за поактивно вклучување на децата и младите во образованието и во секојдневниот живот, избрани се да ја претставуваат земјата во глобалниот младински предизвик „Генерација без граници 2019/2020″. Целта на младинскиот предизвик „Генерација без граници 2019/20″ е да ги инспирира младите кои имаат …

Повеќе »

Номинации за 20. Награда на УНЕСКО за образование за девојки и жени

Државите членки на УНЕСКО може да поднесат номинации за 20-тата Наградa за образование за девојки и жени за 2020 година, која е финансирана од Народна Република Кина. Целта е да се наградат исклучителните и иновативните практики во образованието на девојките и жените, а се состои од две парични награди од …

Повеќе »

Платформа за дигитални услуги и дигитална солидарност

Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ Скопје), поддржана од ФИТР како дел од јавниот повик „КРЕАТОН”, изработи веб платформа за дигитални услуги достапни за сите граѓани на нашата земја, која има за цел да ги презентира сите можности што им стојат на располагање на граѓаните кои поради ограничувањето на движењето …

Повеќе »

Во Вухан учениците постепено се враќаат на училиште, отворени туристички дестинации во Кина

Со маски и социјално дистанцирање, гимназијалците од завршните класови денеска се вратија во училиштата во Вухан, кинескиот град каде што започна епидемијата „Ковид-19″ кон крајот на минатата година, по што се прошири низ целиот свет. По четири месеци, во училишни униформи, тие се вратија со маски на лицето, а пред …

Повеќе »

#НаукаЗаДеца – Научници и наставници започнаа иницијатива која промовира научна култура

Скопје, 6 мај 2020 (МИА) – #НаукаЗаДеца е иницијатива која потекнува од група научници и наставници, но е отворена за сите. Тоа е некомерцијална иницијатива која промовира научна култура и ментална фискултура кај најмладите. Воедно, во моментов, може да послужи како извор на дигитални едукативни ресурси кои може директно да се …

Повеќе »

„TechPack” – бесплатни софтверски решенија за дигитализација на компаниите погодени од кризата

Бесплатни услуги и софтверски решенија за традиционалните микро, мали и средни претпријатија (ММСп) ќе им понуди платформата „TechPack” која ја креира Стартап Македонија. Тие заедно со стартап и ИКТ заедницата во државата ќе им помогнат на компаниите погодени од корона-пандемијата целосно да се дигитализираат, а со тоа да бидат поефикасни …

Повеќе »

Кои се предностите, а кои недостатоците на онлајн наставата – интервју со професор Тамара Јолевска Попов од Американската Гимназија Скопје

Вие сте професорка во Американската Гимназија Скопје. Како е да се работи со ученици во тинејџерски години? Јас сум просветен работник повеќе од 10 години со искуство во мноштво приватни училишта во главниот град и тоа на ученици од сите возрасти. Мора да признаам дека тинејџерскиот период е, за мене, …

Повеќе »

Нова македонска стартап иновација за помош на најзагрозената индустрија од пандемијата

Многу бизниси на светско ниво и во Македонија моментално се затворени поради глобалната пандемија и соочени со финансиски проблеми – не остваруваат приход. Како резултат на тоа многу вработени не земаат плата или истата е намалена, а и дел од овие претпријатија се под значителен ризик на банкрот. Гетаут ДООЕЛ …

Повеќе »