НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Утре ќе се одржи јавна трибина на тема: „Дијалогот како моќна алатка на родителите, децата и општеството во надминување на насилното однесување”

Утре, на 12 декември ( среда ) , во 12:00 часот во Кинотеката на Македонија ќе се одржи јавна трибина на тема: „Дијалогот како моќна алатка на родителите, децата и општеството во надминување на насилното однесување”. Овој настан е дел од финалниот дел на проектот на истата тема и е …

Повеќе »

Царовска: Преку практична работа создаваме вистински квалитетен кадар  

Министерството за труд и социјална политика денеска потпиша Меморандум за соработка со Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Метoдиј“ во Скопје. Меморандумот со кој ќе се унапредува практичната работа на студентите го потпишаа министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и деканот на Филозофски факултет, Ратко Дуев. „Практичната …

Повеќе »

Во Загреб се одржа 4-тата конференција на регионални бонитетни агенции

Конференцијата на регионалните бонитетни агенции од подрачјето на бивша Југославија, Adria Business Information Network, одржана е оваа година во Загреб под поткровителство на компанијата EL KONCEPT d.o.o., сопственик на порталот Фининфо (www.fininfo.hr). На досегашните партнери како нов член им се приклучи и македонската компанија ТАРГЕТ ГРУП ДОО Скопје. Проширувањето на …

Повеќе »

Занаетчиите и институциите ќе соработуваат во борбата против сивата економија во занаетчиството

Денеска, Занаетчиска комора Скопје, со поддршка од Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, и проектот на УСАИД за модернизација на инспкциските служби одржа тркалезна маса на тема „Спречување на сивата економија во занаетчискиот сектор“. На тркалезната маса беа донесени заеднички заклучоци и предлог мерки од страна на занаетчиите …

Повеќе »

Светска премиера на ŠKODA SCALA – Редефинирање на компактната класа

Со нов карактер, нова технологија и ново име, ŠKODA SCALA целосно го редефинира сегментот на компактен автомобил за чешкиот бренд. Овој хечбек комбинира емотивен дизајн со високо ниво на функционалност, како и најсовремена конективност и технологија која го го пренесува сензационалниот дизајнерски јазик на концептот VISION RS.  Достапни се пет …

Повеќе »

ФОРУМ: СТРАТЕШКИ РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ И ЕФЕКТИТЕ НА ДРЖАВНАТА ПОЛИТИКА ЗА НЕГОВА ПОДДРШКА

Стопанската комора на Македонија, во рамките на Проектот на УСАИД: „Партнерство за подобра бизнис регулатива“, четиригодишен проект финансиран од УСАИД Македонија, имплементиран од „ЕПИ Центар Интернационал“, а во соработка и со Стопанската комора за информатички и комуникациски технологии – МАСИТ, Стопанската комора на Северозападна Македонија и Сојузот на стопански комори …

Повеќе »

Промовирана монографијата „15 години Инженерски прстен“

Инженерската институција на Македонија и Комората на овластени архитекти и овластени инженери, денес, ја промовираа монографијата „15 години Инженерски прстен“. Со промоција на монографијата, во Македонската академија на науките и уметностите, се одбележаа 15 години од првото доделување на Инженерскиот прстен, кој досега го добиле 150 најдобри студенти – инженери. …

Повеќе »

Над 90 трудови на шестата студентска конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој

Повеќе од 90 студенти со свои научни трудови учествуваат на шестата Студентска Конференција за енергетска ефикасност и одржлив развој (СКЕОР), која се одржува на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје. „Сметаме дека е од исклучителна важност да се организира настан чија што целна група се студентите кои како …

Повеќе »