ЕКОНОМИЈА

Трет координативен состанок на координативното тело за превенција на последиците од вирусот COVID-19 во туризмот

На денешниот, трет состанок на кооординативното тело формирано за превенција од последиците на новиот COVID-19 вирус, покрај АППТ, стопанските комори и асоцијациите за туризам претставуваа и претставници од министерството за транспорт и врски и пазарната инспекција на Република Северна Македонија со цел координација на сите активности и превенција од новиот …

Повеќе »

Бројот на странските туристи е зголемен за 20.6 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во јануари 2020 година изнесува 55 266, а бројот на ноќевањата изнесува 109 733. Бројот на туристите во јануари 2020 година, во однос на јануари 2019 година, е зголемен за 12.7 %, а бројот на ноќевањата е зголемен за 6.9 …

Повеќе »

ИНДЕПЕНДЕНТ: Коронавирусот ќе банкротира повеќе луѓе отколку што ќе убие – и тоа е вистинскиот глобален итен случај

Економската опасност на Коронавирус е експоненцијално поголема од нејзините ризици за јавно здравје. Ако вирусот влијае директно врз вашиот живот, најверојатно ќе биде преку запирање со одење на работа, принудување на вашиот работодавец да ве направи вишок или да се дојде до банкрот на деловната активност. Три милијарди долари избришани …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска: Банкарскиот систем е отпорен на потенцијалните шокови

Билансите на банкарскиот систем упатуваат на здрави фундаменти. Во 2008 година, кога глобалната економија се соочи со криза, адекватноста на капиталот на нашите банки беше пониска отколку сега – тогаш изнесуваше околу 16%, а сега е 17% што претставува простор за справување со евентуални шокови. Ликвидноста, исто така, сега е …

Повеќе »

Предлог закон во Бразил: Ако некој политичар биде осуден за корупција да му се отсечат двете раце

Бразилскиот пратеник Емерсон Петрив, смета дека властите не се справуваат доволно со корупцијата во политичките кругови, па тој поднесе предлог-закон со кој се предвидува на секој политичар осуден за корупција да му бидат отсечат двете раце. Според него таква драстична мерка е потребна во државата, бидејќи во владините кругови преовладува …

Повеќе »

Д-р Митов: Што значи ПАНДЕМИЈА?

Светската здравствена организација прогласи пандемија со корона вирусот. Ова е првата прогласена пандемија по онаа 2009та година, со Н1N1, односно свинскиот грип. Ширењето на корона вирусот во светот е пандемскo, тоа го заклучи денес СЗО. Во моментов има потврдени над 118 илјади случаеви, во 114 земји ширум светот, пишува Д-р …

Повеќе »

17 години од атентатот врз Зоран Ѓинѓиќ

Зоран Ѓинѓиќ бил еден од првите тринаесет реставратори на современата Демократска партија на Србија, станувајќи нејзин претседател во 1994 година. Во текот на 1990-тите, тој бил еден од ко-водачите на опозицијата на власта на Слободан Милошевиќ и станал Премиер на Србија во 2001 година по соборувањето на Милошевиќ. Како премиер, …

Повеќе »

Сиљаноски: Дојден за да заработам за моето семејство, а не да ја продавам Државата за едно работно место….

(Фејсбук статус на естрадниот пејач, Спасен Сиљаноски) “Незнаев дека мојата снимка од 20 секунди ке се рашири побрзо и од корона вирусот, а воедно ке внесе и огромна паника и страв кај “северномакедонците”, верувајте доколку знаев ке ја повторев таа строфа уште неколку пати со надеж дека ке ви биде …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

На 10 март 2020 година, Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка ги разгледа клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и на домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка во јануари 2020 година, на оваа седница Комитетот оцени …

Повеќе »