ЕКОНОМИЈА

Утврден новиот текст на предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија

Владата синоќа го разгледа и утврди новиот текст на Предлог – законот за изменување и дополнување на Законот за Судски совет на Република Македонија. Основна цел на Законот е внесување мерливи квалитативни и квалитативни критериуми за оценување на работата на судиите и претседателите на судот на секои две години. Воедно …

Повеќе »

Владата ќе субвенционира домашни и странски авиопревозници

На синоќешната седница, Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информацијата во врска со одговорот на Министерството за транспорт и врски до Европската Комисија за шемата на финансиска поддршка на домашни и странски авиопревозници кои го користат аеродромот во Скопје. Во однос на постапката за доделување на финансиска поддршка …

Повеќе »

Бројот на туристите во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, е зголемен за 14.2%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 22.1%

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во јануари 2018 година изнесува 49 347, а бројот на ноќевањата изнесува 107 324. Бројот на туристите во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, е зголемен за 14.2%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 22.1%. Бројот на домашните …

Повеќе »

Прометот во трговијата на мало номинално бележи пораст

Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, во 2017 година, прометот во трговијата на мало номинално бележи пораст, особено во групите/класите: Трговија на мало со непрехранбени производи, освен горива, Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун и Трговија на мало, освен горива , додека реално прометот во трговијата на мало …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 1.9% на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.4% на месечно ниво и за 1.9% на годишно ниво. Во јануари 2018, во споредба со декември 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи …

Повеќе »

Каде е зголемен бројот на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, изнесува 106.0. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2018 година, во однос на јануари 2017 година, бележи пораст од 0.2%, …

Повеќе »

Двојно помалку издадени одобренија за градење во однос на лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јануари 2018 се издадени 189 одобренија за градење, што е за 48.6 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 2 412 194 илјади денари, што е за 54.1 % …

Повеќе »

Стапката на раст на бруто-домашниот производ во четвртото тримесечје од 2017 година е 1.2%

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во четвртото тримесечје од 2017 година е 1.2%. Во четвртото тримесечје од 2017, најголем пораст е забележан во секторите: Е, Ж и З – Трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли; …

Повеќе »

Средба на премиерот Заев со индиската компанија „JSW“: Планот за економски раст отвора можности, изразен интерес за нови инвестиции

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев денеска оствари средба со директорот на индиската компанија „JSW“, Саџан Џиндал и со генералниот менаџер на компанијата „ИГМ“, Александар Гечев. На средбата се разговараше за новите можности за инвестиции коишто се отвораат за компаниите преку новите мерки за поддршка предвидени во Планот …

Повеќе »