ЕКОНОМИЈА

МТСП и ФИТР презентираа можности за развој на бизнис за млади

 Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорот на фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски се обратија на настанот „Можности за развој на брзорастечки бизнис за млади“, на кој фирмите, отворени во текот на 2017 година преку грантови за самовработување од МТСП, можеа да се информираат …

Повеќе »

Прометот во индустријата на домашниот пазар бележи пораст кај Tрајните производи за широка потрошувачка за 24.1 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во март 2018 година, во однос на март 2017 година, изнесува 105.4. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во март 2018 година, во однос на март 2017 година, бележи пораст кај Капитални производи за 11.5 …

Повеќе »

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во април 2018 година изнесува 67.3 % од нормалното искористување

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април 2018 година е зголемен за 0.2 процентни поени во однос на март 2018 година и изнесува 19.3, а во однос на април 2017 година е зголемен за 2.4 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

Елези на конференција на Светска банка: Родовата еднаквост во функција на економскиот раст

Заменик министерот за финансии Ширет Елези учествува на конференцијата организирана од Светска банка на тема „Развивање на потенцијалот за економски раст – преку подобрување на родовата еднаквост“, која се одржува во Виена, Австрија, соопштуваат од инистерството за Финансии. Елези имаше свое излагање на панел на кој зборуваше за економските и …

Повеќе »

Во Македонија претежно се издаваат одобренија наменети за високоградба

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2018 се издадени 211 одобренија за градење, што е за 45.1 % помалку во однос на истиот месец од претходната година. Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 1 678 288 илјади денари, што е за 76.0 % …

Повеќе »

Царовска на министерски состанок во Виена: Унапредувањето на родовата еднаквост е клучно за одржлив економски раст на земјите од Западен Балкан

 Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и заменик министерката за финансии, Ширет Елези учествуваат на регионалниот министерски состанок на земјите од Западен Балкан во организација на Светска банка. Состанокот, кој денеска се одржува во Виена е насловен како ,,Ослободување на потенцијалите за економски раст во Западен Балкан преку …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 1.7 % на месечно ниво, а се повисоки за 2.6 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 1.7 % на месечно ниво, а се повисоки за 2.6 % на годишно ниво. Во март 2018, во споредба со февруари 2018 година, продажните цени на производителите …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски за 1.6 % на месечно ниво, а се повисоки за 1.5 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во март 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски за 1.6 % на месечно ниво, а се повисоки за 1.5 % на годишно ниво. Во март 2018, во споредба со февруари 2018 година, продажните цени на производителите на …

Повеќе »

Потпишан Меморандум за јавно приватен дијалог помеѓу Владата на Република Македонија и четири стопански комори: Владата е партнер на стопанството

Вчера во Свечената Сала во Владата на Република Македонија за прв пат Владата на Република Македонија и бизнис заедницата потпишаа Меморандум за формално воспоставување на јавно приватен дијалог. Меморандумот за соработка претставува голем чекор во процесот на градење стабилна и плодна соработка помеѓу Владата на Република Македонија и бизнис заедницата …

Повеќе »