ЕКОНОМИЈА

Повеќе од 90.4 % од вкупната стоковна размена на Република Северна Македонија е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки

Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, во 2017 година, повеќе од 90.4 % од вкупната стоковна размена на Република Северна Македонија е реализирана од претпријатијата вклучени во двата протока на стоки. Суфицитот во размената на стоки е генериран главно од претпријатијата што му припаѓаат на секторот Индустрија, а …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев и министерката Апостолска на средба со јапонска бизнис делегација – Република Северна Македонија би можела да биде порта за јапонските компании кон Европа

Заменикот на претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерката задолжена за странски инвестиции Зорица Апостолска, денес остварија средба со јапонска бизнис делегација предводена од г. Јошихиро Секи, државниот министер за економија, трговија и индустрија на Јапонија, пред кои ги презентираа можностите за инвестирање во нашата …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки на месечно ниво за 0.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки на месечно ниво за 0.5 %, а за 1.7 % на годишно ниво. Во април 2019, во споредба со март 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи, …

Повеќе »

Средба на премиерот Заев со стипендисти на германска економска програма: Евроатлантските перспективи отвораат шанси за образование и работа на младите луѓе во Република Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, се сретна со стипендисти од нашата држава, од стипендиската програма на Комитетот на германското стопанство за Источна Европа, којашто се реализира во соработка со фондацијата Зоран Џинџиќ, поддржана од германското Сојузно министерство за економска соработка и развој. Стипендистите на програмата беа …

Повеќе »

Царовска: Почна исплатата на зголемената социјална помош, гарантиран минимален приход земаа 25.794 домаќинства

Започна исплатата на зголемената социјална помош согласно правата предвидени со новата социјална реформа. Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска изјави дека денеска 25.794 домаќинства на нивните трансакциски сметки добија гарантиран минимален приход, која што за поголемиот дел од нив е зголемена за 100%. На сите овие домаќинства коишто …

Повеќе »

Делоит има најмногу пари од Велика Британија за консултации со Брегзит

Од референдумот во 2016 година, кога Британците гласаа за земјата да ја напушти Европската унија (ЕУ), целиот економски и законодавен процес во Велика Британија е зафатен од темата Брегзит. Еве ја улогата на консултантите. Претходно, Националната канцеларија за ревизија на Обединетото Кралство откри дека владата потрошила најмалку 97 милиони фунти …

Повеќе »

Јапонска бизнис делегација предводена од државниот министер за економија, трговија, индустрија Јошихиро Секи во посета на Република Северна Македонија

Јапонска бизнис делегација предводена од државниот министер за економија, трговија и индустрија во Владата на Јапонија, Јошихиро Секи на 10.6.2019 и 12.6.2019 ќе биде во тридневна посета на Република Северна Македонија. Во рамки на оваа посета Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев ќе организира прием и вечера …

Повеќе »

Премиерот Заев на Националната радиотелевизија: Растот на БДП од 4,1%, рекордно ниската невработеност од 17,8% и враќањето на парите кон социјално ранливите категории носат развој на општеството

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заедно со министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, со министерот за здравство Венко Филипче, и со министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, вечерва учествуваа на Националната радиотелевизија, за да ги сумираат остварувањата на во изминатиот период во …

Повеќе »

Зголемен индексот на трошоците на животот и индексот на цените на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај 2019 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.5, а индексот на цените на мало 100.4. Пораст на индексот на трошоците на животот во мај 2019 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото …

Повеќе »