ЕКОНОМИЈА

Министерот Димитров и вицепремиерот Османи во Брисел на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите членки на ЕУ

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров и заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, во рамки на посетата во Брисел учествуваа на работен појадок со министрите за надворешни работи на земјите членки на Европската унија, во организација на Грција и Романија. На работниот појадок, министерот Никола Димитров …

Повеќе »

АЗЕСКИ ВО САРАЕВО НА РАЗГОВОРИ ЗА РЕГИОНАЛНИТЕ ПРОЕКТИ

Во периодот од 18 до 20 март 2019 година, во Сараево, Босна и Херцеговина, ќе се одржи првата Конференција на тема: „Дигитализација на општеството во Босна и Херцеговина“, во организација на Надворешно-трговската комора на Босна и Херцеговина. Целта е да се воведе дигитализација како двигател на развојот на локалната економија …

Повеќе »

Недостигот на квалификувана работна сила главен фактор врз ограничувањето на обемот на производството

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во февруари 2019 година е зголемен за 0.4 процентни поени во однос на јануари 2019 година и изнесува 20.5, а во однос на февруари 2018 година е зголемен за 1.4 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

Зголемен индексот на прометот во индустријата на странските пазари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во јануари 2019 година, во однос на јануари 2018 година, изнесува 106.9. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во јануари 2019 година, во однос на јануари 2018 година, бележи пораст кај Капитални производи за 24.4 …

Повеќе »

Неформално информативно дружење на Еуромакс ресоурцес со локалната заедница во Босилово и Ново Село

Можностите за вработување и за соработка со локалното население и претприемачи беше во фокусот на неформалната информативна средба што се одржа во селото Банско, Струмичко, каде над 500 жители од општините Босилово и Ново Село имаа можност поблиску да се запознаат и со тимот на Еуромакс ресоурцес, концесионерот на рудникот …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска на 7. средба на гувернерите од регионот: Развојот на секторот финтек може да доведе до бројни придобивки во економиите на Централна и Југоисточна Европа

„Во изминативе години се забележува побрз раст на секторот финтек во Централна и Југоисточна Европа, иако тој значително заостанува зад оној во развиените економии. Финансиските иновации поттикнати од финтек-компаниите во основа водат до подобри и поконкурентни финансиски услуги, а истовремено поттикнуваат поголема конкуренција и иновирање кај традиционалните финансиски институции – …

Повеќе »

Јанков: Господа, распад систем сме! И како држава и како општество

„Малите нешта… За само еден ден, поточно, половина ден, прочитав неколку вести од оваа „липа наша домовина“, што би рекле Хрватите. Првата вест беше дека некаде во Велес, некои идиоти му ОТСЕКЛЕ УШИ НА КУЧЕ. Значи, да повторам, неколку локални бараби, фатиле живо суштество, кое питомо им пришло, очито го …

Повеќе »

Анѓушев: рамномерниот регионален развој е важен дел дел од програмата за работа на Владата

Вицепремиерот Анѓушев и министерот Фазлиу на средба со градоначалниците од Скопскиот плански регион – Воспоставување на систем за следење на средствата ќе обезбеди транспарентно и рационално користење на буџетските средства за развој на планските региони Скопскиот плански регион е најразвиен од осумте региони во земјата, но сепак постојат диспаритети во …

Повеќе »

ССК: Недоволна соработка со компаниите во зоните со потенцијал за раст

 Да се интензивира соработката на домашните компании со инвеститорите во слободните економски зони, преку пренесување на знање, технологии, менаџерски вештини во насока на зајакнување на нивната конкурентност, како и можности за отворање на пазарот надвор од државата, беше истакнато на денешната прес конференција на Сојузот на стопански комори (ССК). Александар …

Повеќе »