ЕКОНОМИЈА

Бензинот во Венецуела поскапува со над 1000 %

Новите реформи, имплементирани од страна на претседателот на Венецуела Николас Мадуро, веќе покажаа ефект врз локалното население, пренесе Reuters. Во средата тој ги зголеми цените на горивата и дополнително го девалвираше „боливарот“ во обид да го намали падот на економијата на земјата. Според Владата на овој начин ќе се намали …

Повеќе »

Културното наследство на The Beatles ја зголемува економијата на Ливерпул со 82 милиони фунти годишно

Културното наследство на The Beatles продолжува да покажува економско влијание врз економијата на Ливерпул, покажува новото истражување, соопштија BBC. Според аналитичарите, поради бендот во локалната економија се влеваат околу 82 милиони фунти годишно, благодарение на кои се одржуваат 2 335 работни места. Во истражувањето учествувале екипи од локалните универзитети Универзитетот …

Повеќе »

Продажните цени на индустриските производи на странските пазари пониски за 7.1% на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во декември 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 1.2% на месечно ниво, а за 7.1% на годишно ниво. Во декември 2015, во споредба со ноември 2015, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството кај инпутот е намален за 2.2%, а кај аутпутот за 1.1%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јануари 2016 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 2.2%, а кај аутпутот намалувањето е за 1.1%. Во јануари 2016 година, во споредба со јануари 2015 година, индексот на цените …

Повеќе »

Јапонската економија продолжува да слабее

Економијата на Јапонија е намалена за 0,4% во последниот квартал на 2015та. Очекувањата на економистите беа за пад од 0,3%, соопштува “БиБиСи”. На годишна основа, БДП-то на третата по големина економија во светот се намалило за 1,4%. Причината за падот се слабата локална потрошувачка и забавувањето во темпото на купување …

Повеќе »

Се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

На 9 февруари 2016 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. Oцената на економските и на финансиските …

Повеќе »

Продажните цени во трговијата на мало се зголемиле во однос на претходното тримесечје

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во четвртото тримесечје е зголемен за 0.3 процентни поени во однос на претходното тримесечје, а зголемен за 1.1 процентен поен во однос на истото тримесечје од 2014 година. Eкономска состојба на деловните субјекти во четвртото тримесечје …

Повеќе »

Анализа: Каков е пазарот на недвижности во Скопје во споредба со европскиот

Cushman&Wakefield (C&W), со партнерот ФОРТОН Македонија, го издадоа извештајот за последниот квартал од 2015 година, со кој се дава преглед на состојбите на пазарот со недвижнини во Европа. Овој извештај содржи информации за движењата на пазарот на недвижнини во главните европски градови. Истиот открива пад во нивото на закупнини на годишно ниво, …

Повеќе »

Десет држави со најмногу инвестиции во 2015

Вкупниот обем на директни странски инвестиции (СДИ) во целиот свет во 2015 година се зголеми за 36% во споредба со претходната година и достигна $ 1,7 трилиони долари, покажуваат податоците од извештајот на Конференцијата на ОН за трговија и развој (UNCTAD, United Nations Conference on Trade and Development). Тоа е …

Повеќе »