ЕКОНОМИЈА

И Турција воведе „одмазднички“ царини за стоки од САД

Турција стана уште земја која воведе царини за стоки од САД, откако претседателот Трамп пред тоа воведе повисоки тарифи врз челикот и алуминиумот. Министерството за економија на Анкара објави во четвртокот дека дале налог за царинење на американски стоки во вредност од 267 милиони долари, како јаглен, хартија, ореви, тутун, …

Повеќе »

Австралија и ЕУ започнаа преговори

Преговори за сеопфатен договор за слободна трговија меѓу Канбера и Брисел ќе започнат следниот месец, објавија денеска комесарот за трговија на Европската унија Сесилија Малмстром и премиерот на Австралија Малком Турнбул. “Во времиња на предизвици, охрабрувачки е да видиме дека Австралија ја споделува нашата посветеност за позитивна трговска програма и …

Повеќе »

Хрватски и турски бизнисмени заинтересирани да инвестираат во Гостивар

Хрватски и турски бизнисмени, ja посетија на Општина Гостивар, каде беа пречекани од градоначалникот на Гостивар, Арбен Таравари и неговите соработници. Бизнисмените го запознаа   градоначалникот Таравари  за нивната заинтересираност за конкретни инвестиции во областа на сточарството во подрачјето на општина Гостивар. Градоначалникот Таравари ги информираше бизнисмените дека тој и општинската …

Повеќе »

Градоначалникот Шилегов го отвори патот меѓу Сарај и Рашче

Од денеска патувањето меѓу Рашче и Скопје е пократко за пет километри. Градоначалникот Шилегов присуствуваше на отворањето за сообраќај на новиот пат што ги поврза двете населени места. – Изградбата на овој пат е доказ дека кога има соработка помеѓу институциите и граѓаните може да создадеме нешто ново и корисно …

Повеќе »

Започнува со изведба ИПА 2 проектот – Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадните води во градот Скопје

Со изградбата на колекторите на левиот и десниот брег на реката Вардар, Градот Скопје успешно ќе ги собира урбаните отпадни води со што санитарно-хигиенските услови во централното градско подрачје ќе бидат значително подобрени. Изградбата на овој колекторски систем е предуслов за изградба на главната пречистителна станица за отпадни води за …

Повеќе »

Министерот Фазлиу: Еден милион евра за проекти за 30 општини и за осумте плански региони

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу и постојаната претставничка на УНДП, Луиза Винтон, вчераго отворија форумот на кој се презентираа условите и критериумите за финансирање на проекти во планските региони и во општините, во рамките на проектот “Подобрување на општинското управување”, финансиран од Европската Унија, во вкупна вредност од 2,4 …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 0.2 % за разлика од лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 0.2 % на месечно ниво, а се повисоки за 1.6 % на годишно ниво. Во април 2018, во споредба со март 2018, продажните цени на производителите на …

Повеќе »

Министерот Бектеши: Рударството да биде согласно начелата за одржлив развој и заштита на животната средина

Министерот за економија Крешник Бектеши вчера учествуваше на Трилатералниот дијалог за одржливо рударство според канадските стандарди, во организација на Амбасадата на Канада, Стопанската комора на Македонија и Македонската асоцијација за рударство, кој се одржа во Стопанската комора на Македонија. Министерот Бектеши, поздравувајќи ја размената на искуства во начинот на регулирањето …

Повеќе »

Тевдовски: Работиме на подобрување на деловна клима и постепена фискална консолидација

Реформи во насока на подобрување на деловното окружување и постепена фискална консолидација, најави министерот за финансии Драган Тевдовски на конференцијата по повод започнување на изработка на Програмата за економски реформи 2019-2021. На конференцијата присуствуваше амбасадорот на Европската унија во Македонија Самуел Жбогар и сите инситуции кои се вклучени во подготовката …

Повеќе »