ЕКОНОМИЈА

Ангеловска-Бежоска за МИА: Банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен, Еуростандард банка е изолиран случај

Скопје, 16 август 2020 (МИА) – Банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен, порачаа од Народна банка. Во изјава за МИА, гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска, повторно ја истакнува оваа порака. – Укинувањето на дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка” АД Скопје е изолиран случај, којшто нема влијание врз …

Повеќе »

НБРСМ: Дозволата за работа на „Еуростандард банка” АД Скопје е укината на 12 август 2020, а не на 1 јуни оваа година

Скопје, 15 август 2020 (МИА) – Решението бр.15-14082/1 од 1 јуни 2020 година, што се споделува на социјалните мрежи со штембил на „Еуростандард банка” АД Скопје, не е документ со кој се укинува дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка” АД Скопје, соопштија денеска од Кабеинетот на гувернерката на …

Повеќе »

Прометот во индустријата намален за 17,5 отсто

Скопје, 14 август 2020 (МИА) – Прометот во индустријата во периодот јануари ‒ јуни 2020 година во однос на истиот период лани бележи пад од 17,5 проценти, покажува статистиката. За 5,6 проценти е намален прометот во јуни 2020 година во однос на јуни 2019, додека во однос на мај 2020 …

Повеќе »

Зголемен бројот на издадени дозволи за градење, планирани нови 519 станови

Скопје, 14 август 2020 (МИА) – Во јуни годинава се издадени 273 одобренија за градење што е за 35,1 отсто повеќе во однос на истиот месец лани. Предвидената вредност на објектите изнесува 12.913.000.000 денари што е зголемување за 469 проценти. Според Државниот завод за статистика, од вкупниот број издадени одобренија за градење, …

Повеќе »

Комитетот за финансиска стабилност: Граѓаните треба да бидат спокојни – банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен

И по укинувањето на дозволата за основање и работење на „Еуростандард банка” АД Скопје, граѓаните треба да бидат спокојни – банкарскиот систем е и останува стабилен и сигурен. Стабилни и сигурни се сите други банки, како и штедилниците. Финансиската стабилност постојано јакне и за тоа клучен е придонесот токму на …

Повеќе »

Во САД вчера речиси 1.500 починати и над 56 илјади новозаразени со коронавирус

Вашингтон, 13 август 2020 (МИА) – Центарот за превенција и заразни болести (ЦДЦ) објави дека во САД во последните 24 часа биле регистрирани 56.307 случаи на инфекција со коронавирус и дека починале речиси 1.500 пациенти. Вкупно 5.176.018 лица досега биле заразени во САД. Вкупниот број на смртни случаи од Ковид-19 …

Повеќе »

НБРМ: Основната каматна стапка и понудата на благајнички записи се непроменети

На 11 август 2020 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка на благајничките записи во три …

Повеќе »

Осум програми за макрофинансиска помош во поддршка на земјите во процес на проширување и земјите од соседството, за С.Македонија 160 милиони евра

Европската Комисија (ЕК), во име на ЕУ, од денеска договори Меморандуми за разбирање (МзР) за програми за макрофинансиска помош (МФП) со осум партнери. Договорите се дел од Пакетот за МФП од три милијарди евра за десет земји кои се во процесот на проширување и земји од соседството, со цел да …

Повеќе »

АНАЛИЗА:  Каков “економски багаж” ќе легне на “грбот” на новата Влада?

Во јули – првите симптоми на заздравување на домашната економија – прв пат од почетокот на Ковид 19 здравствената криза, по серија на месечни падови, приходите од ДДВ се во пораст. Дел од економистите што ги консултираше “Порталб” велат дека последиците од повеќемесечната економска криза ќе се прелеат и во …

Повеќе »