ЕКОНОМИЈА

Република Македонија најмногу тргува со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Италија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари – декември 2014 година изнесува 4 933 845 илјади САД долари, а на увозот 7 276 729 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 67.8%. Трговскиот дефицит, во …

Повеќе »

Доаѓа ли крајот на турското економско чудо?

Во изминатата деценија турската економија се одвиваше со доста брзо темпо. Под раководство на Реџеп Таип Ердоган, Турција стана регионална сила. Во 2004 и 2005 турската економија порасна со 9,4% и 8,5%. И тоа ја постави кон најбрзорастечките економии во светот, велат од Deutsche Welle. Овој бум се должеше главно …

Повеќе »

Шпанија: 1.4% раст на економија

Шпанската економија во 2014 година е зголемена со 1,4 %, потврдувајќи ревитализација на бизнис активноста во земјата, по намалувањето за 1,2 отсто на бруто домашниот производ (БДП) во 2013 година. При сето тоа, земјата продолжува да страда од висока невработеност, информираа АФП и американските медиуми. Во четвртиот квартал растот беше …

Повеќе »

Десетте држави во кои најлесно се прави бизнис

Секоја година компанијата TMF Group, која е специјализирана во услуги во областа на човечките ресурси и во финансиската сфера, објавува листа на држави од целиот свет според нивните услови за водење бизнис и изгледите за развој во нив. Еве ги земјите кои се рангираат на првите десет места за последната …

Повеќе »

СИРИЗА се закани дека ќе го блокира трговскиот договор меѓу ЕУ и САД

Преговарачи од Европската унија и САД почнаа нов круг преговори оваа недела во Брисел за потпишувањето на трансатлантското партнерство за трговија и инвестиции. Се очекува 8-от круг преговори, кој ќе трае до петок (6-ти февруари), да придонесе за усвојување на конкретни чекори. Разговорите ќе се водат меѓу Гарсија Берсеро од …

Повеќе »

Хрватска ги прости долговите на најсиромашните

Ова е невиденa политика во рамките на Европската унија и има за цел стимулирање на економијата Хрватска од денес ги „опрости“ долговите на најсиромашните домаќинства во земјата. Илјадници семејства ќе имаат корист од програмата наречена “нов почеток” – околу 60 илјади хрвати. За да може да се искористи од програмата, …

Повеќе »

Цената на златото падна за 0,4%

Цената на златото падна поради очекувањата за зголемување на каматните стапки во САД, соопштува “Блумберг”. Златото поевтини за 0,4% до 1 278,73 долари за унца и се тргуваше за 1 279,40 долари во Сингапур. Златото за испорака во април се продаваше за 1 279,40 на берзата во Њујорк. Среброто за …

Повеќе »

Јункер не го прифаќа барањето на Грција за отпишување на долгот

Жан-Клод Јункер категорично ја отфрли можноста на членовите на еврозоната. Председателот на Европската Комисија нема да го прифати барањето на Грција за отстранување на нејзиниот долг. “Збор не може да стане за поништување на грчкиот долг. Другите земји од еврозоната нема да се согласат”, вели тој во интервју за Le …

Повеќе »

НБРМ: каматната стапка на аукциите на благајничките записи е задржана на 3,25%

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата прва седница. На седницата, Советот на Народната банка го разгледа најновиот Квартален извештај, при што беше констатирано дека каматната стапка на аукциите на благајничките записи е задржана на 3,25%. Одлуката основната каматна стапка да не се промени беше заснована …

Повеќе »