ЕКОНОМИЈА

Средба на министерот Николовски со претставници од мелничко-пекарската индустрија

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, денеска имаше средба до претставници од мелничко-пекарската индустрија, кои откупуваат пченица во земјава. На средбата мелничарите откупувачи ги презентираа информациите за состојбата со годинешната жетва на пченица и проблемите со кои се соочуваат . Претставниците од мелничко-пекарската индустрија доставија предлози како да се …

Повеќе »

Зошто некои земји се сиромашни, а други богати?

Квалитетот на институциите, културата и географската поставеност стојат во основата на економскиот успех. Од овие три фактори зависи дали една земја ќе биде вметната во листата богатите или ќе најде место меѓу сиромашните. Интересно видео е објавено на YouTube, насловено како The School of Life, кое објаснува зошто е тоа …

Повеќе »

Владата го објави Договорот со Бугарија – погледнете го во целост

Владата на Република Македонија денеска јавно го објави Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Македонија и Бугарија. Ви го пренесуваме во целост во продолжение: Република Македонија и Република Бугарија (нарекувани во понатамошниот текст заеднички „Договорни страни“), Поаѓајќи од заедничкиот стремеж за понатамошен развој на добрососедството, пријателството и соработката меѓу двете …

Повеќе »

Новиот регионален директор за земјите од Западен Балкан при Светска банка во посета на Македонија

Светска банка ја назначи Линда Ван Гелдер за нов регионален директор за земјите од Западен Балкан. Таа доаѓа на местото на Елен Голдстин, која беше регионален директор од 2013 година. Г-ѓа Ван Гелдер е назначена на 1 јули 2017 година и таа ќе го води дијалогот за политики со шесте …

Повеќе »

Швајцарија има долгорочна стратегија за соработка со Македонија

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со амбасадорката на Швајцарија во Република Македонија, Н.Е Сибил Сутер Тејада, известуваат од Владата на РМ. На средбата беше реафирмирана поддршката што Швајцарија ѝ ја пружа на Македонија, особено во аспирациите кон полноправно членство во ЕУ и НАТО. Премиерот …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Од  кои проекти се крати – а кои остануваат со ребалансираниот Буџет?

Економскиот раст ќе забави – Владата на пратениците им го достави предлог – ребаланс  на Буџетот за годинава.  Намалени се проекциите за буџетски приходи, но намалени се и тршењата. Се посегна по трошоците за стоки, услуги, нерелизирани набавки, возила, мебел. Причината за овие коррекции заедно со стопениот оптимизам за раст …

Повеќе »

Се огласи советникот на Тевдовски: Еве што порача во врска новиот Портпарол на министерството за Финансии

Надворешниот советник на министерот за Финансии, Бранимир Јованович се огласи во врска новопоставениот портпарол на министерството. Еве што изјави тој на социјалната мрежа Facebook: „А сега сериозно. Јована не ја избравме затоа што е позната или убава, туку затоа што е дипломирана економистка, затоа што има искуство со новинарство и …

Повеќе »

JП Македонски Шуми вработува: Отворени 86 работни места

За засновање на работен однос на определено време за 86 (осумдесет и шест) лица за период од три месеци, заради извршување на итни и неодложни работи, Јавното претпријатие Македонски шуми, објавува оглас за ангажирање на сечачи. Повеќе информации за потребните квалификации и услови кои треба да ги исполнува секој кандидат, …

Повеќе »

Како се променија нашите домови во последниот век?

Нашите домови се променија радикално минатиот век. Но зошто продолжуваме да користиме осветлување, базирано на пронајдокот од 19 век? Нов рекламен спот на Philips следи како се сменија нашите домови во текот на годините и како една технологија- обичната сијалица, останала непроменета повеќе од 140 години. Ова сепак е на …

Повеќе »