ЕКОНОМИЈА

Општина Аеродром го донесе буџетот за 2016та година

На вчерашната, 18.11.2016 година, 43-седница на Советот на Општина Аеродром беше донесен Буџетот на Општина Аеродром за 2016 година. Новиот Буџет, кој е речиси идентичен со минатогодишниот, изнесува околу 17 милиони евра, од кои 11 милиони се предвидени за дотации и плати во основните училишта и градинки, а другите 6 …

Повеќе »

Започна Македонскиот Економски Самит во организација на Македонија2025

Македонскиот Економски Самит во организација на Македонија2025 започна на 18 ноември со ден наменет за младите професионалци, а 19 и 20 ноември се официјалните работни денови на Самитот. Настанот се одржува по трет пат во Македонија и има за цел да ја поттикне и напредне дискусијата за економскиот развој, да …

Повеќе »

Оваа европска земја веќе не го сака еврото

Финскиот парламент следната година ќе дебатира во врска со можноста за излез од еврозоната. Причината е петицијата која собра 50 000 потписи, со што се обврзуваат локалните законодавци да гласаат. “Потписите ќе бидат проверени во почетокот на следната година, а парламентарните дебати ќе се случат во месеците потоа”, објасни претставник …

Повеќе »

Oрганизиран првиот Бизнис форум во НЈВ за промоција на инвестициските можности на РМ

Во организација на Амбасадата на РМ во Австралија а во соработка со стопанската комора од Прилеп и Австралиско Македонската стопанска комора беше организиран првиот Бизнис форум во НЈВ за промоција на инвестициските можности на РМ. Целта на форумот беше преку директен контакт со македонските бизнисмени од НЈВ и повеќе австралиски …

Повеќе »

Македонија 60-та по конкурентност

Македонија се наоѓа на 60-тото место меѓу 140 земји во рангирањето за конкурентност на Светскиот економски форум / СЕФ /, кој го претстави својот нов извештај за глобалната конкурентност. Нашата земја при евалуација на ефикасноста на економијата се претставува на 64-тата позиција, која вклучува високо образование и квалификации, ефикасност на …

Повеќе »

Македонија со трговски дефицит од преку 1,2 милиони евра

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-септември 2015 година, изнесува 182 586 274 илјади денари, изразена во долари 3 299 342 илјади САД долари, односно 2 963 896 илјади евра. Вкупната вредност на увозот на стоки во …

Повеќе »

МАКЕДОНИЈА2025 ЌЕ ПРЕЗЕНТИРА СТРАТЕШКИ РАЗВОЈНИ ЦЕЛИ ЗА ЗЕМЈАТА НА НОЕМВРИСКИОТ САМИТ

Македонија2025 го организира третиот економски самит што ќе се одржи во Скопје од 18 до 20 ноември. На овој самит на едно место ќе се соберат врвни експерти, аналитичари и претприемачи од повеќе земји во светот, кои ќе зборуваат за економскиот развој и за напредокот на Македонија. Почесен говорник на …

Повеќе »

Промоција на втората фаза од Програмата на Светска банка – Австрија за урбано партнерство во Македонија

Втората фаза од Програмата на Светска банка – Австрија за урбано партнерство (ПУП) во Македонија беше промовирана денес за време на работилницата организирана од Светска банка и домашните партнерски институции во Македонија во просториите на Град Скопје. Програмата има за цел да ги зајакне капацитетите на локалната власт во Југоисточна …

Повеќе »

Нови реформи и нови протести во Грција

Бродовите и денес во Грција остануваат на пристаништата поради 48-часовен штрајк против новите мерки за штедење на владата. Ова е почеток на серијата протести низ овој месец, кој е важен за кабинетот на премиерот Алексис Ципрас. Откако заврши прашањето за рекапитализација на банките, владата мора да гласа и за втор …

Повеќе »