ЕКОНОМИЈА

Шведска: 40% од одборите на компаниите мора да се составени од жени

Новата шведска влада може да воведе квоти со цел да го зголеми бројот на жените во одборите на компаниите. Мерката ќе биде воведена, ако бизнисот не преземе мерки во оваа насока во наредните две години. Ова стана јасно од изјавата на портпаролот на партијата на Зелените во земјата. Норвешка стана …

Повеќе »

Јавниот долг на Франција надмина € 2 трилиони долари

На крајот на вториот квартал од оваа година јавниот долг на Франција достигна 2,023 милијарди евра. Ова е прв случај да се надмине симболичната граница од 2 милијарди евра, соопштува Националниот институт за статистика и економски студии / Insee /. Ако се спореди со обемот на националниот доход, овој долг …

Повеќе »

Подобар животен стандард со повисока плата за 0,6%?

За седум месеци, или од јануари до јули, во однос на истиот период лани, просечната нето плата во Македонија се зголемила за 0,5% а реалната нето плата, која според економисите го дава и вистинскиот одраз за состојбата со платите, пораснала за само 0,6%. Статистика бележи лазаечко темпо на раст на …

Повеќе »

Saab скратуваат една третина од својот персонал

Шведскиот производител на автомобили Saab објави дека има намера да скрати 200 работни места, или повеќе од една третина од вработените, пренесе AFP. Кратењата се очекуваат уште овој месец со цел да се намалат трошоците на компанијата во периодот на реорганизација. Saab се обидува да привлече нови инвеститори, правејќи обиди …

Повеќе »

Продолжува поддршката на стопанството и стандардот на граѓаните во Македонија

Со предложениот Буџет за наредната година, продолжува поддршката на стопанството и на стандардот на граѓаните преку одвоениот значителен износ за капитални инвестиции и преку зголемувањето на платите, пензиите и социјалните надоместоци. Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески образложувајќи го Предлог-буџетот на Република Македонија за 2015 година …

Повеќе »

Бразил ќе ја снабдува Русија со месо и млечни производи

Три бразилски компании веќе ги имаат добиено потребните дозволи, за да можат да извезуваат млечни производи за руските пазари. Една од компаниите веќе почна да испорачува стоки во земјата. Ова го потврдија од бразилското Министерство за земјоделство. По нивните податоци, вкупниот број на сите домашни компании, кои добиле право да …

Повеќе »

Како ќе се дели буџетскиот колач – кои министри колку пари ќе трошат?

Историски највисоко ниво на ставката за социјални трансфери во еден од историски најгломазните уџети од скоро 3 милијарди евра. До година повеќе од 1,3 милијарди евра од буџетот ќе завршат за финасисрање на социјала. Во исто време, капиталните инвестиции, кои терба да ја обезбедат развојната компонента остануваат на речиси си …

Повеќе »

Косово е пред финансиски колапс

Косово е загрозено од финансиски колапс, ако институционалната криза трае до крајот на годината, сметаат косовските економски експерти, кои изразуваат голема загриженост од сегашната ситуација. „Политичкиот ќор-сокак е голема пречка за економскиот развој на земјата. Ако оваа ситуација продолжи, ќе има големи буџетски проблеми. Ако парламентот не биде основан, ќе …

Повеќе »

Еве како од утре ќе изгледаат 10 евра

Новата банкнота од 10 евра ќе биде пуштена утре. Холограмот и водениот жиг на банкнотата го покажуваат портретот на Европа, лик од грчката митологија. На неа ќе има уште неколку обележја. поточно рабовите ќе бидат поизразени со релјефните линии кои можат да се почуствуваат со благ допир на прст. Покрај …

Повеќе »