ЕКОНОМИЈА

Се зголемува веројатноста Германија да западне во рецесија

Веројатноста германската економија да западне во рецесија значително се зголемува. Ова го покажува анализата на Институтот за макроекономија. Ризикот од рецесија во Германија во јули беше 7,5%, а во август се зголеми до 25%. Економистите смируваат дека земјата се уште е во „зелената зона”. Создадениот систем делува на принципот на …

Повеќе »

Иран и Русија пред историска комерцијална трансакција за 20 милијарди долари

Владимир Путин е пред трговски договор од 20 милијарди долари, кој ќе му овозможи да ги заобиколи западните санкции во енергетската сфера, соопштува британскиот The Daily Telegraph. Трансакцијата е на пат, откако рускиот министер за енергетика Александар Новак и министерот за нафта на Иран Бижан Намдар Занган потпишаа 5-годишен меморандум …

Повеќе »

Русија забрани увоз на земјоделски производи од САД и ЕУ

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет со кој се забранува увозот на земјоделски и прехранбени производи од земјите, кои имаат воведено санкции против Руската федерација поради кризата во Украина, пренесе РИА Новости. ЕУ, САД, Канада и Јапонија применија низа мерки против руски компании, банки и политичари откако ги замрзнаа банкарските …

Повеќе »

Извозот во Македонија во пораст

Извозот на производи од Македонија од почетокот на годината бележи раст од 18,5 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најмногу се извезувале катализатори, феросилициум, фероникел, сетови на проводници за палење за возила, авиони или бродови, валани производи и облека. Меѓу земјите каде најмногу се извезувало се Германија, Грција, …

Повеќе »

Невработеноста во Шпанија продолжува да опаѓа

Невработеноста во Шпанија продолжува да бележи пад, иако не многу значаен. Во јули, таа е намалена за 0,6%, a причината е сезонската вработеност по одморалиштата. Ова го покажуваат податоците на шпанското Министерство за вработување. Иако ова е привремен тренд во земјата, се уште 4,42 милиони лица се без егзистенција. Освен …

Повеќе »

Аргентина отиде во банкрот

Меѓународната агенција Standart and Poor’s го намали кредитниот рејтинг на Аргентина до банкрот, откако земјата го испушти рокот за плаќање на надворешниот долг. Земјата е прогласена за банкрот по втор пат во последните 13 години. Аргентина го испушти рокот за плаќање на 539 милиони долари на сопствениците на обврзници и …

Повеќе »

Пониски плати, сива економија или нови вработувања – што ќе донесат новите давачки за хонорари?

Добра вест за администрацијата, професорите, докоторите. Ќе можат доброволно да си го продолжат работниот век, односно, според економистите, токму овие “паразитски“ професии намногу ќе се израдуваат од измените во законите со кои се дозоволува продолжување на годините за работа, соопштува порталб. Бизнисмените ќе се соочат со нови трошоци – ќе …

Повеќе »

Британската економија се врати на ниво како пред кризата

Според последните податоци на канцеларијата за национална статистика на Велика Британија економијата на земјата во вториот квартал е дојдена на ниво како пред кризата. БДП-то на земјата за периодот април-јуни е зголемено за 0.8%, при што нивото му е за 0,2% повисоко од првиот квартал на 2008. Растот главно се …

Повеќе »

Бизнис активноста во Еврозоната се обновува

Бизнис активноста во Еврозоната се обновува. Ова го покажуваат податоците од истражувањето на Markit за PMI * во јули. Единствената земја која сеуште пројавува знаци на контракција е Франција. PMI на Еврозоната се зголемува до ниво од 54 во јули, a за споредба, во јуни нивото му била 52.8. Последните …

Повеќе »