ЕКОНОМИЈА

НБРМ излезе со соопштение во врска состојбите во домашната економија

На 11 aприл 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На седницата на Комитетот беше одлучено дека …

Повеќе »

Компанија во Македонија ќе се занимава со одгледување и производство на канабис за медицински цели

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на својата фејсбук странa објави дека откако минатата недела се промовираше новата германска инвестиција во Желино, тетовско, денеска официјално почнува со работа и уште една компанија, овој пат од медицинската индустрија, која доаѓа од САД, а инвестира во Скопје. Компанијата од САД која во Македонија …

Повеќе »

Еве што ќе обезбеди новата Влада на СДСМ за граѓаните и фирмите

Нови вработувања ќе има. Ќе има огромна државна поддршка за домашните препријатија. Ќе има реални странски инвестиции. Но сето тоа ќе го обезбеди новата реформска Влада на граѓаните на Република Македонија. Никола Груевски нема морално право што било да ветува на граѓаните на Македонија. Тој остави повеќе од 500.000 граѓани …

Повеќе »

Светска Банка: Побрзиот раст носи повеќе работни во земјите од Западен Балкан

Земјите од Западниот Балкан растат со побрз чекор отколку во 2015 година, со тоа што регионалниот раст е предвиден на 2,8 проценти во 2016 година односно 3,2 проценти во 2017 година, според најновиот Редовен економски извештај на Светската банка за Западен Балкан (ЗБРЕИ)*. Забрзаниот раст во Албанија и Србија го …

Повеќе »

Кои се индексите на цените на угостителските услуги

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во март 2017 година, во споредба со февруари 2017 година, е зголемен за 0.1%. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите Храна за 0.2% и Безалкохолни пијалаци за 0.1%, додека во групата Алкохолни пијалаци …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија бележи пораст од 10.6%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-февруари 2017 година, изнесува 43 272 293 илјади денари и бележи пораст од 10.6%  во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-февруари 2017 година, …

Повеќе »

Даночен Big Brother ќе ги следи Грците и странците со компании во Грција

Пресметките на Атина се дека со помош на новиот систем ќе се зголемат даночните приходи и така земјата ќе успее да ги исполни барањата на доверителите за буџетски суфицит од 3,5% во 2018 година. Новиот онлајн систем кој ќе ги следи депозитите и поднесените даночни пријави, влегува во сила од …

Повеќе »

Во Албанија влегле околу милијарда евра директни странски инвестиции

Според Централната банка на Албанија директните странски инвестиции во текот на минатата година достигнале околу милијарда евра, забележувајќи историски рекорд. Во годишниот извештај за 2016 година на Централната банка, странските компании во албанската економија инвестирале 983 милиони евра или 10,5 отсто повеќе споредено со претходната година, пишува а1он.мк. „Албанската економија …

Повеќе »

Зголемување на производството кај козјото млеко за 24.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, производството на кравјо млеко во 2016 година изнесува 403044 илјади литри што е за 11.6% повеќе во однос на 2015 година. Зголемување на производството во 2016 година е забележано кај овчото млеко за 0.8% и кај козјото млеко за 24.2% во однос на …

Повеќе »