ЕКОНОМИЈА

Швајцарија има долгорочна стратегија за соработка со Македонија

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, денеска се сретна со амбасадорката на Швајцарија во Република Македонија, Н.Е Сибил Сутер Тејада, известуваат од Владата на РМ. На средбата беше реафирмирана поддршката што Швајцарија ѝ ја пружа на Македонија, особено во аспирациите кон полноправно членство во ЕУ и НАТО. Премиерот …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Од  кои проекти се крати – а кои остануваат со ребалансираниот Буџет?

Економскиот раст ќе забави – Владата на пратениците им го достави предлог – ребаланс  на Буџетот за годинава.  Намалени се проекциите за буџетски приходи, но намалени се и тршењата. Се посегна по трошоците за стоки, услуги, нерелизирани набавки, возила, мебел. Причината за овие коррекции заедно со стопениот оптимизам за раст …

Повеќе »

Се огласи советникот на Тевдовски: Еве што порача во врска новиот Портпарол на министерството за Финансии

Надворешниот советник на министерот за Финансии, Бранимир Јованович се огласи во врска новопоставениот портпарол на министерството. Еве што изјави тој на социјалната мрежа Facebook: „А сега сериозно. Јована не ја избравме затоа што е позната или убава, туку затоа што е дипломирана економистка, затоа што има искуство со новинарство и …

Повеќе »

JП Македонски Шуми вработува: Отворени 86 работни места

За засновање на работен однос на определено време за 86 (осумдесет и шест) лица за период од три месеци, заради извршување на итни и неодложни работи, Јавното претпријатие Македонски шуми, објавува оглас за ангажирање на сечачи. Повеќе информации за потребните квалификации и услови кои треба да ги исполнува секој кандидат, …

Повеќе »

Како се променија нашите домови во последниот век?

Нашите домови се променија радикално минатиот век. Но зошто продолжуваме да користиме осветлување, базирано на пронајдокот од 19 век? Нов рекламен спот на Philips следи како се сменија нашите домови во текот на годините и како една технологија- обичната сијалица, останала непроменета повеќе од 140 години. Ова сепак е на …

Повеќе »

ЕКОНОМСКИТЕ ПЕРСПЕКТИВИ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН – ТЕМА ВО РАЗГОВОРИТЕ НА ПРЕТСЕДАВАЧОТ НА ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ АНТОНИО ТАЈАНИ СО ПРЕТСЕДАТЕЛИТЕ НА СТОПАНСКИТЕ КОМОРИ ОД РЕГИОНОТ

Регионот на Западен Балкан е целосно насочен кон европската иднина и верува дека ЕУ е решена да ја заокружи приказната со пристапување на земјите од регионот во европското семејството, согласно со динамиката на достигнување на европските стандарди, без оглед на разликите меѓу државите од регионот, беше истакнато на денешниот состанок …

Повеќе »

Во Бразил прифатија 20-годишен план за штедење

Бразилскиот сенат усвои нов план, кој ќе ја стави земјата на 20-годишен период на штедење. Мерката беше воведена со промена во Уставот на земјата, за која беа потребни минимум 49 гласа поддршка. Планот за штедење беше усвоен од Сенатот со 53 гласа “за” и 19 “против”, пренесе BBC. Проектот, кој …

Повеќе »

Се намалува миграцијата кон Швајцарија

Миграцијата кон Швајцарија се забавува, особено од Европската унија (ЕУ), информира The Local, повикувајќи се на податоци од миграциската служба. Во првата половина на 2017 година балансот помеѓу пристигнати и заминати бил 25 526, речиси 12% помалку во однос на истиот период минатата година, според објавениот извештај. Со 6 отсто …

Повеќе »

БАЛКАНОТ СОЗДАВА ЦВРСТА ЕКОНОМСКА ИНТЕГРАЦИЈА –КОМОРИТЕ ОД РЕГИОНОТ ВО ТРСТ ОТВОРИЈА КАНЦЕЛАРИЈА НА ПОСТОЈНИОТ СЕКРЕТАРИЈАТ НА КИФ

Во рамки на денешното одржување на 4-тиот Самит на Западен Балкан во Трст, на кој владините претставници од ЕУ и Западен Балкан ги дефинираат стратегиите и програмите во насока на забрзување на растот и интеграцијата во регионот, коморите го заокружуваат своето делување со отворање на канцеларијата на Постојниот секретаријат на …

Повеќе »