ЕКОНОМИЈА

Во Крива Паланка бизис форум на тема„ Искористување на инструментите за подобар економски перформанс и зголемување на локалниот економски раст“

Во организација на фондацијата „Со срце за Крива Паланка” денес во големата општинск сала во Крива Паланка се одржа бизнис-форум на тема „Искористување на сите инструменти до подобар економски перформанс и зголемување на локалниот економски раст”. На форумот беа поканети претставици од локалната бизнис заедница , претставници на јавни институции, …

Повеќе »

Во третото тримесечје од 2019 година трошоците за вработените во градежништвото се повисоки за 9.1 %

Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба на нови објекти за индивидуално домување. Главни корисници на податоците за индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално …

Повеќе »

НБРМ: Девизните резерви бележат зголемување за 174,4 милиони евра

Вкупните средства на останатите финансиски институции (ОФИ), на крајот од третиот квартал од оваа година изнесуваат 119.254 милиони денари и бележат раст од 3,6% на квартално и 14,8% на годишно ниво. Пензиските фондови и натаму имаат најголемо учество во вкупните средства на ОФИ од 63,5%, а по нив следуваат средствата …

Повеќе »

Намален индексот на бројот на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, изнесува 97.8. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, бележи пад од 3.4 …

Повеќе »

ИНВЕСТИЦИИ И ПРОЕКТИ РЕАЛИЗИРАНИ ВО ИЗМИНАТИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ВО ОПШТИНА БИТОЛА

  Реализација на проекти и инвестиции во повеќе области, а истовремено и решавање на затекнатите проблеми и санирање на претходните долгови, беа главните насоки во кои локалната самоуправа, предводена од  Градоначалничката на Општина Битола, м-р Наташа Петровска, дејствуваше во изминатите две години. На вчерашната прес конференција, Градоначалничката Петровска, информираше за …

Повеќе »

Зголемен индексот на индустриското производство во октомври 2019 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, изнесува 104.2. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2019 година, во однос на октомври 2018 година, бележи опаѓање од 11.0 %, …

Повеќе »

Потпишан договор за изградба на фотонапонската електрана Осломеј – Во втората половина на 2020 година се очекуваат првите мегават часови струја од електраната

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев и министерот за економија, Крешник Бектеши, присуствуваа на свеченото потпишување на договорот за изградба на фотоволтаична електрана Осломеј, со инсталирана моќност од 10 мегавати, кој го парафираа директорот на АД Електростопанство на Северна Македонија, Васко Ковачевски и претседателот на бордот на …

Повеќе »

Стартуваше субвенционирањето за раст на плати, компаниите ќе аплицираат во УЈП само со образецот за пресметка на плата

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска и директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска денеска на прес конференција го презентираа новиот Закон за субвенционирање на придонеси за раст на плати којшто стартуваше од неодамна. Министерката Царовска ги повика компаниите да ја искористат оваа мерка за којашто рече …

Повеќе »

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на Финтек-форумот 17 + 1 на високо ниво во Вилнус

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска учествуваше на Финтек-форумот 17 + 1 на високо ниво во Вилнус, кој го организираа Банката на Литванија и литванското Министерство за финансии. На сесиите посветени на значењето на новите финансиски технологии за економскиот развој и трговијата и на рамнотежата меѓу иновациите и управувањето со …

Повеќе »