ЕКОНОМИЈА

АНАЛИЗА: Граѓаните и фирмите кренаа “рачна” – намалена побарувачка за кредити!

Речиси двојно е намален бројот на банки кои на крајот на третиот квартал во споредба со вториот, укажеле дека побарувачката за корпоративни кредити е намалена. Расте бројот на банкари кои сметаат дека монетарната политика незначително влијае врз одредување на каматите за кредтите, пишува “Порталб”.Ваквите трендови регистрирани во најновата Анкета за …

Повеќе »

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, оствари средба со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, оствари средба со францускиот амбасадор, Сирил Бомгартнер, кој неодамна стапи на должност во нашата земја. На средбата учествуваше и регионалната економска советничка, Флоранс Добел. Соговорниците разговараа за тековната макроекономска состојба и предизвиците коишто ги наметна корона-кризата. Францускиот амбасадор, нагласувајќи ја улогата на централните банки …

Повеќе »

Шентоп: Во Северна Македонија може да има нови турски инвестиции

Политичката и економска соработка со Северна Македонија, земјата со која имаме вкоренети историски и културни врски, е на многу високо ниво. Јас лично сум уверен дека оваа соработка и пријателските односи во иднина ќе продолжат со уште поголем интензитет. Нашите економски односи во себе содржат голем потенцијал, изјави во интервју …

Повеќе »

Демократите и Републиканците во САД постигнаа договор за усвојување пакет економска помош

Претставниците на двете водечки партии во САД, Демократската и Републиканската, постигнаа договор за усвојување пакет економска помош во износ од речиси илјада милијарди долари, а законот треба да биде усвоен во недела попладне, по локално време. Законот за економска помош поради кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот веќе доцнеше неколку …

Повеќе »

Народна банка објави едукативно видео за теми од доменот на финансиите

Народната банка објави ново видео од серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите”. Видеото е изработено со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ). Како што соопшти Народната банка, овој серијал е предвидено да содржи девет видеа и во нив се обработуваат актуелни теми од доменот на …

Повеќе »

Бесими: Со Стратегијата „SmartER Growth” до удвојување на економскиот раст

Нашата главна цел е, на среден рок, да го забрзаме економскиот раст од 2 до 2,5 проценти во последната деценија на 4 до 5 проценти просечен годишен раст во следните пет години. Ова ќе го постигнеме преку Стратегијата за економско заздравување и забрзан раст – SmartER Growth, чиј составен дел е и Буџетот за 2021 …

Повеќе »

Компаниите од ТИРЗ заклучно со октомври учествувале со 45 проценти во вкупниот извоз

Економијата во рамки на техмолошко индустриските развојни зони (ТИРЗ) генерално во Република Северна Македонија придонесува некаде 50-тина проценти од вкупниот извоз на државата, така што и тоа како Северна Македонија е засегната од глобалните движења и глобалните трендови особено во некои индустрии, истакна на денешната прес-конференција директорот на Дирекцијата на …

Повеќе »

Регионот се обедини со заедничка цел: Проектот за зголемување на количината на рециклирано стакло започна како уште еден чекор кон Европската унија

Количината на амбалажа од рециклирано стакло во регионот на Западен Балкан е сè уште далеку од нивото пропишано од Европската унија. Додека членките на ЕУ рециклираат 70% стаклена амбалажа годишно, во Србија овој таа бројка изнесува 44%, во Северна Македонија 30%, а во Босна и Херцеговина 12%, беше посочено на …

Повеќе »

Во првите 100 дена од работењето потпишани се нови договори со 39 компании и 10 анекси на договори со вкупен инвестициски циклус од 56 милиони евра

=Главниот предизвик што ги одбележа првите 100 дена од работата на Министерството за економија беше справувањето со негативните ефекти врз стопанството предизвикани од пандемијата со КОВИД-19. За таа цел го реорганизиравме работењето на Министерството за економија и обезбедивме целосна посветеност за поддршка на сите сектори за успешно надминување на проблемите …

Повеќе »