ЕКОНОМИЈА

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар, октомври 2013

Според податоците на Државниот завод за статистика, во октомври 2013, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 1.4% на месечно ниво, односно за 2.0% на годишно ниво. Во октомври 2013, во споредба со септември 2013, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски …

Повеќе »

Владата со 35 милиони денари ќе го субвенционира рибарството и аквакултурата

На прес-конференција, портпаролот на Владата на Република Македонија, г-дин Александар Ѓорѓиев изјави: Сакаме да информираме дека Владата на Република Македонија го распиша јавниот повик за аплицирање за добивање на субвенции за рибарство и аквакултура. Повикот ќе трае до 30 ноември 2013 година, период во кој сите субјекти кои ги исполнуваат …

Повеќе »

Русија за прв пат призна дека е во стагнација

За прв пат Русија официјално призна дека нејзината економија ќе стагнира во следните 20 години, т.е. ќе заостанува зад растот на светската економија. Тоа може и да ја наруши позицијата на претседателот Владимир Путин, соопшти Ројтерс. Министерот за економија Алексеј Улокаев предвидува дека руската економија ќе порасне во просек со …

Повеќе »

3000 грчки банкари напуштаат работа до крајот на годината

Се очекува 3000 банкарски службеници во Грција да ја напуштaт работата до крајот на 2013 година или најдоцна во првите месеци на 2014 година. Тие се вработени во четирите основни банки кај нашиот јужен сосед – Јуробанк, Народната банка, Банка Пиреја и Алфа банк.

Повеќе »

Јапонија: Невработеноста е 4%

Стапката на невработеност во Јапонија е намалена во септември за 0,1 процентни поени до 4 проценти во однос на претходниот месец, што е прв пад од два месеци, соопшти владата на Јапонија. Бројот на невработени е намален за 170 000 повеќе од минатата година до 2,58 милиони.

Повеќе »

Мексико наметнa 8 % данок на брзата храна

Властите во Мексико одобрија даночна реформа, која ќе воведе нови даноци на синџирите за брза храна, прeнесува BBC. Промените на претседателот Енрико, Пена Нието предвидуваат и укинување на порезите за најбогатите луѓе во земјата. Дополнителните приходи за буџетот ќе одат за подобрување на инфраструктурата и социјалната стабилност.

Повеќе »

18-месечен врв на производната активност на Кина

Производната активност на Кина во октомври се зголеми со најбрзо темпо од 18 месеци, во поддршка на знаците за закрепнување на втората по големина економија во светот, јавува “Би-Би-Си”. Индексот (PMI), кој е показател за состојбата на секторот се зголемил до 51,4 во октомври од 51,1 во септември.

Повеќе »

Рекорден број луѓе во еврозоната се без работа

Нов рекорд достигна невработеноста во еврозоната во септември. Веќе 12,2 % од населението е без работа, објави европската статистичка служба Евростат. Податоците за невработеноста во јули и август беа ревидирани кон зголемување (односно 12,1 % и 12,2 %), што е спротивно на објавениот пад пред време на невработеноста, кој беше …

Повеќе »

Масовни отпуштања во Шведска

Шведскиот производител на тешки камиони Volvo Group објави многу слаби резултати во споредба со предвидувањата на аналитичарите и намалувањето на 2.000 работни места на високите кадри и консултанти, пренесе AFP. Чистата добивка е намалена за 1% до 1,387 милијарди круни (€ 158 милиони) и е многу под проектираните од аналитичарите …

Повеќе »